Jordans konge frygter en deling af Syrien
Præsident Assad mener ifølge Jordans konge, at han har retten på sin side og er parat til at dele Syrien.

Syriens præsident Bashar al-Assad kan meget vel forestille sig at ville etablere en enklave for sin Alawit-sekt, hvis ikke han kan bevare kontrollen over hele det krigshærgede land.

Det frygter Jordans kong Abdullah, der dog meget gerne ser, at det ikke sker.

Et sådant skridt kan nemlig ifølge kongen i Syriens naboland meget vel udløse årtier med yderligere problemer for regionen. Det siger kong Abdullah til den amerikanske tv-kanal, CBS.

- Jeg har en fornemmelse af, at hvis ikke han kan regere over hele Syrien, så kan en Alawi-enklave måske indgå som en plan B, siger kong Abdullah i et interview, der blev offentliggjort på kanalens hjemmeside tirsdag.

- Det ville være, og her tænker jeg på os, det værst tænkelige scenario, fordi det betyder en splittelse af Syrien, og det vil betyde, at alle vil forsøge at tilkæmpe sig landarealer, og det giver bare ingen mening for mig, siger kongen og uddyber:

- Hvis Syrien braser sammen som stat, så vil det skabe problemer, som det vil komme til at tage årtier at komme sig over.

Det er primært sunnimuslimer, der udgør hovedparten af Syriens befolkning, der står bag oprøret mod Assads styre. Alawitterne er en minioritetssekt, hvis tro er en sidegren af shiaislam.

Kong Abdullah, hvis hovedsageligt sunnimuslimske rige har grænsen mod Syrien i syd, forudser, at Assad ikke vil afhænde jorden. Han har udkommanderet store militære styrker i et forsøg på at knuse oprøret fra luften og med tungt artilleri.

- Jeg tror, at han i sin tankeverden har tænkt sig at holde fast i sine våben. Han tror på, at han har retten på sin side. Jeg tror, at regimet er af den opfattelse, at det ikke har noget alternativ til at fortsætte, siger Abdullah og tilføjer:

- Jeg tror, at det ikke kun er Bashar, det er ikke individet, det er regimets system. Så hvis Bashar vil træde tilbage under en eller anden form, har så den, der kommer til at efterfølge ham, evnen til at række hånden ud og ændre Syrien politisk, spørger kong Abdullah.

/ritzau/Reuters