Administration 

Johnny Larsen: VORE BØRN OFRES I SKOLEN

Debat
Små piger forsamlet
(Foto: Scanpix)

"Skolerne (ledelser og lærerstab) vil gerne slå mobning hen som ”drillerier” eller ”nødvendig opbygning af hierarki"...

Dette er en klumme. Klummen er udtryk for skribentens holdning.

Samfundet er sådan indrettet, at vi ikke selv opdrager vores børn og unge. Vi afleverer dem til pædagoger, når de fylder 1 år, og vi henter dem hos nærmeste lærer, når de er fyldt 16. Vi forældre kan ikke fraskrive os pligten til at sørge for vore børns mentale og fysiske helse, men der, hvor vore børn tvinges til at være det meste af den tid, de er vågne i cirka 15 år, er der ingen, som har skyggen af ansvar for vore børn. Det er urimeligt og langt fra forsvarligt.

Derfor har jeg oprettet et borgerforslag.

Vi ved, at mobning er et stort problem, og at ofrene kæmper med konsekvenserne resten af livet, nogle tager det endda med ud af skolen og ind i voksenlivet, hvor de også på arbejdspladserne bliver ofre. Det er ikke i orden.

Underlagt rapporteringspligt

Det er ikke forbigået min opmærksomhed, at de krav, der stilles til lærere, kommuner, pædagoger og børn, ikke følges op med økonomiske muligheder for at efterleve kravene og nødvendighederne. Løsningen ligger måske også gemt i det borgerforslag, jeg har opstillet, og uanset om det bliver behandlet eller ej er børnenes trivsel langt vigtigere end noget andet, jeg lige kan komme i tanker om.

Både de private og offentlige skoler er underlagt rapporteringspligt til Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM), som behandler klager over mobning og lignende skadeligt miljø i skolerne, men langt fra alle skoler overholder pligten til at indberette, men når der klages over mobning, får klagerne medhold i langt de fleste tilfælde. Skolerne (ledelser og lærerstab) vil gerne slå mobning hen som ”drillerier” eller ”nødvendig opbygning af hierarki”, men uanset hvad man kalder det, er det mobning, og det er såmænd også den konklusion, som DCUM oftest kommer til, når de behandler sager.

Personligt søgte jeg privatskole til min yngste søn, fordi han druknede i den lokale børnemishandlings-fabrik, men det skulle vise sig at være en overordentlig dårlig idé, for den privatskole, han kom på, gjorde intet for at stoppe mobning.

Blev i elendigheden i årevis

Faktisk lod de som om, det var drengens egen skyld, og dernæst som om, det var forældrenes skyld. Alt det blev afvist af DCUM, som lagde det fulde ansvar på skolens bestyrelse, daglige ledelse og lærerne. Det, som forskrækkede mig mest i processen, var faktisk, at skolerne kan lade være med at gøre noget som helst… og lade stå til uden anden konsekvens end en DJØF’er løfter pegefingeren og siger ”fy, skamme”.

Så retter skolen ind og holder de nødvendige orienteringsmøder, og lader det derefter fortsætte uændret. Kun min ubegrundede tillid til skolens løfter gjorde, at han blev i elendigheden i de mange år. Som forældre er hverken jeg eller hans mor anderledes end de fleste andre: Vi tror skolen gør sit bedste. Det gælder også forældrene til de andre børn på samme skole, som har måttet tage deres børn ud.

Skolen og de ansatte, som har ansvaret for vores børns ve og vel og uddannelse kan altså gøre nøjagtig, hvad der passer dem eller helt lade være med at gøre det mindste, uden nogen form for sanktioner. Omvendt tager man eksempelvis fradrag i børneydelser, hvis barnet har for meget fravær. Det fører til den groteske situation, at et barn kan mobbes og ekskluderes så voldsomt, at der kommer en helt naturlig reaktion: Skolevægring. Når den sætter ind, straffes forældre og børn med fradrag i børne- og ungeydelserne, mens skolen står helt ustraffet. Det er langt fra rimeligt.

Naturligvis skal skolebestyrelser, skoleledelser og samtlige ansatte kunne straffes for at lade vore børn mishandle psykisk.

Makværk

Da vores yngste søn kom på privatskolen var det for at sikre god indlæring, ordentlig undervisningsmiljø, nul mobning og fuld accept af forskellighed. Drengen er høj begavet og det alene gav en del problemer i folkeskolen, som ikke er rustet til noget som helst andet end at tage sig af flertallet, som problemfrit kan sluses ind i alle de kasser, man kan finde.

Selvom der blandt de mange også findes ofre, så vil det primært være de bedst begavede og de ”inkluderede”, som har forskellige udfordringer, der er for små til specialskole, uinteressant for privatskolen og uoverkommelige for folkeskolen. Et uigennemtænkt, økonomiske makværk fra den folkesocialdemokratiske undervisningsminister, der fik gennemført monstret ”skolereformen”.

I reformen indgik inklusion af udfordrede, uden der blev sat de nødvendige midler af til det, og vi fik påduttet at lade vore børn bliver trænet til 40 timers arbejdsuge, afbrudt at ”bevægelse i undervisningen”, et initiativ der afgik ved døden, inden første skoleår under den ny reform var trådt i kraft.

Pålægges ansvar

Der er masser af ting at tage fat på i folkeskolen, men i min verden er det vigtigste, at skolerne først og fremmest pålægges et ansvar og en erstatningspligt, når de svigter vore børn og mærker dem for livet. Nu er det ikke kun de mobbede og de udelukkede og de glemte, der er ofre. Det er faktisk også rimeligt at påstå, at de, der lærer at klare sig og smyge sig uden om opmærksomhed på egne skavanker også er ofre… og deres omgivelser ligeså. Hvis nogle børn lærer, at de bare kan samle sig i flok og håne de svageste eller undlade at udvise hensyn til andre i fællesskabet, så har vi et meget alvorligt samfundsproblem.

Lærere og ledelser skal kunne pålægges et ansvar for deres handlinger eller mangel på samme, for de er reelt de eneste som ustraffet kan tillade psykisk vold mod mindreårige i deres varetægt. Når det ansvar pålægges dem, ender regningen hos kommuner og stat, og se skal I se dem stå i kø for at spare penge. Det kan så give vore børn et bedre liv og en tryg skolegang skærmet på fysisk og psykisk vold.

Du kan støtte borgerforslaget her

Sort/hvidt billede af Johnny Larsen
Johnny Larsen er forfatter, journalist og omkringfarende enlig far til stortalent på cykel. Foto: Privat

  

 

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Begik røveri hos lillebror

En broget flok hunde fotograferet op ad en pink mur.
Dyreliv

Disse hunderacer

lever længst

Pernille Rosenkrantz-Theil i sort og hvid mønstret kjole, ståbriller og kort lyst hår. Hun ses fra siden på en gang på Christiansborg
Nyheder

Minister om Muhammed-tegninger:

Lærerne vælger selv

Nærbillede af sangeren Caroline Henderson. Hun har skrabet håret helt tilbage og er iført en sort skjorte.
Kendte

Tjener to millioner

Maskinen som kan lave luft om til drikkevand består blandt andet af en computer, en skræm af en art og to små regensglas som er forbundet til skærmen.
Helt vildt

Maskine laver

DRIKKEVAND

ud af luft

Stephanie til en premiere sammen med sin far Christian og en ukendt kvinde, der står i midten af dem
Kendte

Ingen kontakt med far:

Han stjal min opsparing

en ambulance med udrykning på en stor vej.
Krimi

Mand fundet fastklemt

i bil på mark

Billede inde fra et fly man ser en række personer i modlys fra flyets genkendelige runde vindue
Corona

Danskerne er bange

nægter at flyve

Magnus Heiunicke ved et tidligere corona pressemøde. Han ser alvorlig ud.
Nyheder

Varsler yderligere

coronarestriktioner

En 100 meter lang skorsten ligger halvt fra et tag henover en vej og ned i vandet.
Nyheder

Væltet skorsten

var næsten ny

et visakort i guld ligger på et tastetur
Nyheder

Sådan stjal svindlere 

26 millioner

En dreng sidder på en seng med en hætte trukket over ansigtet så man ikke kan se hans identitet. I forgrunden står en taske, der er pakket.
Nyheder

Svigt og overgreb:

Kostskole trues med lukning

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Fløjet hjem fra ferie -

på Forsvarets regning

Politikeren Jesper Andersen iført hvid skjorte står ved en udendørs talerstol med to mikrofoner med vindhætter på.
Nyheder

S-profil: Jeg havde

sex med 15-årig

Folk der er stimlet sammen om et stort billede af den nu afdøde lære.
Nyheder

Elever fik 350 euro

for at udpege lærer

En hånd holder en telefon som for at tage et billede af sige selv. Billedet er sort hvid.
Krimi

Pressede unge piger

til nøgenbilleder:

Godt jeg blev stoppet

Nærbillede af prinsesse Märtha Louise der taler med alvorlig mine mens hendes ene hånd gestikulerer.
Kongelige

Forelsket prinsesse:

Folk er sure på mig

Peter Madsen sidende i noget græs i en grøft ved et fortov med hænderne bundet. Billedet er taget langt fra, men man kan tydeligt genkende ham. Foran ham ligger en skarpskytte med et gevær pegende mod ham. En schäfferhund ligger ved siden af skytten.
Krimi

Derfor tog Peter Madsen flugten

Billede af Erik Brøgger ved onsdagens pressemøde. Han står ved et højt cafébord med en hviddug. Ved et andet bord ved siden af ses Søren Brostrøm
Nyheder

Hele verden kan være

lukket lige om lidt

En stor pose med hvidt pulver bliver vist frem af et par hænder iført hvide latexhandsker
Krimi

Politi finder 10 kilo

narko TILFÆLDIGT 

politikeren Jens Rohde står med papir i hånden op ad orange mur
Nyheder

Medie: Jens Rohde

pønser på nyt parti 

mand åbner munden for at blive testet for corona
Corona

Myndighederne klar

med ny teststrategi

den forsvundne norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen i grønlig trøje
Krimi

Norsk politi melder ud

i Hagen-sagen

to politifolk står udenfor retten i Glostrup
Krimi

Politiet: Peter Madsen

fik hjælp udefra 

kitler hænger på knage på hospital
Nyheder

Pist forsvundet:

Mangler 8.000 
stykker arbejdstøj

håndværker går rundt på tag
Nyheder

Få tusindvis af kroner

i tilskud til boligen

Par danser wienervals på dansegulvet i tv-programmet vild med dans
Film og TV

Vild med Dans i

stjernespækket

særudgave

rumsonde på vej til at lande på asteroide
Nyheder

Rumsonde landede

på farlig asteroide

med kurs mod jorden

donald trump gestikulerer
Nyheder

Trump afbryder interview

- og truer med at lægge

det på Twitter

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Nyheder

Højeste i 10 år:

Boligsalget sætter rekord

frank jensen går på scenen under præsentation af tour de france
Nyheder

Frank Jensen mister

formandspost

To forbryderfotos af Bill Cosby fra henholdsvis 2018 og 2020
Kendte

Sådan ser Bill Cosby ud

efter to års fængsel 

Hella Joof sidder med eftertænksomt udtryk
Kendte

Hella Joof: 

- Jeg blev misbrugt

af familiemedlem

islands statsminister sidder på kontor under videointerview
Helt vildt

Statsminister ramt

af jordskælv midt

under video-interview

neandertaler
Helt vildt

Fund kan ændre

danmarkshistorien:

Vildere end Guldhornene

Peter Madsen sidder op ad en hæk
Krimi

Sådan flygtede Peter

Madsen fra fængslet

Politinspektør Mogens Lauridsen taler ved pressemøde
Krimi

Politiet: Peter Madsen

havde et bombelignende

bælte

person på cykel i skumring
Nyheder

Nu kommer de mørke

tider: Gør opmærksom

på dig selv

Peter Madsen sidder i en grøft op ad en hæk mens en skarpskytte holder ham i skak.
Krimi

Peter Madsen flygtet:

Nu er han kørt væk fra stedet

Skuespilleren Jeff Bridges poserer for kameraet
Kendte

Hollywood-stjerne:

- Jeg har kræft 

Skilt med teksten "vis hensyn hold afstand" hænger udenfor bygning
Corona

529 nye smittede -

men epidemien er stabil 

En mand bliver interviewet mens en hel hær af fotografer og journalister kigger på ham
Krimi

Peter Madsens flugt

går verden rundt

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Dronningen giver op:

Aflyser nytåret

Jeppe Kofod iført blåt jakkesæt under åbningen af folketinget. Han smiler til fotograferne.
Nyheder

Professor tvivler

sag mod Kofod

En håndværker banker gamle klinker af et gulv
Nyheder

Trick: Sådan kan du

spare en formue

på håndværkere

Robert Redford med solbriller i vintersol. Han holder sin kone i hånden. De har begge mørke vinterfrakker på.
Kendte

Robert Redford knust:

Sønnen er død

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen

Overborgmester Frank Jensen
Nyheder

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Sexorgie med mænd og kvinder
Corona

Politiet afbryder sexorgie

Nærbillede af politibil
Krimi

Mand på 19 år fundet død i baggård

Et samlebånd med en masse små dåser
Corona

Her er COVID-19-vaccinen

på vej

håndspit i håndflade
Corona

Virus kan overleve på

huden i op til ni timer

Billede af ankomsthallen i Kastrup
Krimi

60-årig i Københavns lufthavn

afsløret med 10 kilo opium

Batman og en skeptisk George Clooney
Kendte

George Clooney:

Batman ødelagde

næsten min karriere

Ulrich Thomsen portræt
Film og TV

Farvel til Lie Kaas

Nu er Ulrich Thomsen

Carl Mørck i Afdeling Q