Jobpatruljen vil have ældre på gaden
Formændene for HK  og 3F har nu fået patent på Jobpatruljen.
Michael Bo Rasmussen, Baghuset
Fremover skal lidt ældre fagforeningsfolk tjekke unge løn- og arbejdsforhold efter i sømmene

Det kan være svært at sige chefen imod, når man bare er 15 år og netop har fået sit første fritidsjob. Så accepterer man lønnen som den er, og brokker sig ikke, når chefen siger, at ”aftentillæg bruger vi ikke her”.

Men fremover vil den såkaldte Jobpatrulje, der tjekker om de unges løn- og arbejdsforhold er i orden, sende flere ældre fagforeningsfolk ud i marken.

Det skyldes, at LO har overdraget opgaven til HK og fagforbundet 3F. Overdragelsen betyder, at HK og 3F kan få deres lokalafdelinger til at hjælpe med at besøge de unge.

Bedre mix af gamle og unge

”Fritidsjobberne ligeglade med, om det er LO eller forbundene. Det vigtige er, at 15-årige tit har svært ved at sige chefen imod. Når de unge oplever, at voksne bakker op om at løn og arbejdsmiljø skal være i orden, så bliver det lidt lettere,” siger Peter Bøgh, der er formand for 3F Ungdom.

"Vi vil lægge pres på for, at 3Fs afdelinger for at få de ældre med. Mange af de aktive i Jobpatruljen er unge. Det er godt, de er med, men vi skal have et bedre mix af gamle og unge,” siger Peter Bøgh.

Han er slet ikke i tvivl om at Jobpatruljen vil besøge mindst ligeså mange unges arbejdspladser i fremtiden, selvom Jobpatruljen nu ikke længere er fælles for hele LO.

Nye måder at gøre tingene på

"Dem, der i forvejen er aktive i Jobpatruljen fra de andre forbund, tror jeg vil fortsætte. Og samtidig forventer jeg, at afdelinger vil påtage sig et større ansvar," siger Peter Bøgh.

Formanden for HK, Kim Simonsen, synes selvsagt, det giver god mening, at 3F og HK overtager Jobpatruljen. Langt de fleste ungarbejdere har nemlig jobs indenfor lager, kiosk, cafeer eller rengøring, der enten er HK- eller 3F-områder.

Han mener LO har kørt Jobpatruljen godt, men tror også, at HK og 3Fs overtagelse vil bringe noget godt med sig.

”Det vil måske betyde mindre bureaukrati. Og så giver det mulighed for et brud med vanetænkningen,” siger Kim Simonsen.

Unges møde med fagbevægelsen

Hos 3F håber formand Poul Erik Skov Christensen, at Jobpatruljen kan blive mere målrettet.

”Jobpatruljen er mange menneskers første møde med fagbevægelsen. Derfor forestiller jeg mig også, at vi inddrager vores afdelinger mere for at høre, om der er områder, hvor der er særligt brug for indsatsen,” siger han.