Jobkæresteri har fordele
Hver 10. dansker finder kærligheden på jobbet, og flere arbejdsgivere, som hilser det velkommen: Det giver nemlig mere engagerede ansatte.

Når chefen falder pladask for en medarbejder i Nordea, kan den ene af dem godt begynde at kigge sig om efter et andet job. Kæresteforhold i samme afdeling i banken er nemlig forbudt. Det står sort på hvidt i personalepolitikken, ligesom det gør hos andre store virksomheder som SAS, Dansk Supermarked og Novo Nordisk. Det forstår direktøren på søgeportalen Jubii ikke:
»Jeg synes ikke, at vi som virksomhed skal sætte regler for folks kærlighed. Det er helt barokt og gammeldags,« siger administrerende direktør Peter Lundsgaard.

Forelskelse, kæresteri og ægteskab anses tværtimod for at være en positiv ting i firmaet.
»Vi tæller mange børn, der er resultat af, at folk har mødt hinanden på jubii. Det synes jeg da bare er drøndejligt,« siger Peter Lundsgaard.

Gennem tiderne har 10-20 par mødt hinanden bag computerskærmenes skær i firmaet. Kun ganske få gange har det resulteret i, at de har flyttet afdeling.
»Vi flytter ikke automatisk rundt på folk. Det er kun, hvis de selv eller deres kolleger synes, at der er et problem,« siger han.Samme pragmatiske holdning til cocktailen kærlighed og kolleger finder man på Forlaget Benjamin, der udgiver magasiner som Woman,
Boligmagasinet og Arena.
»Hvis der er nogen, der finder deres store kærlighed på jobbet, så er det sådan, det er. Kærlighed er en basal del af livet, og det må arbejdspladsen indfinde sig med. Det er naivt at tro, at man kan styre det,« siger ansvarshavende direktør Johnny Laursen.

Ud af firmaets 160 ansatte i Danmark, Norge og Sverige, er der intet mindre end 8-10 kærestepar – både internt mellem medarbejdere og mellem medarbejdere og chefer.
»Det har aldrig været et problem. Vi burde om nogen vide det, hvis det var! Som arbejdsgiver skal man da være taknemmelig for, hvis de ansatte fortsætter snakken om arbejdet derhjemme over aftensmaden. Det giver mere engagerede medarbejdere,« siger han.

Han kunne ikke selv tænke sig at være ansat et sted, hvor der blev lavet regler for, hvem man må forelske sig i.
»Jeg ville føle mig under administration. Så alene af den grund er det en fordel ikke at have regler på området. Så foretrækker jeg, at man er opmærksom på problemer, og løser dem hen af vejen. Det er noget pjat at lave regler,« siger Johnny Laursen. Regler eller ej, danskerne vil sikkert fortsat finde kærester gennem jobbet.

Hver 10. dansker møder sin partner på arbejdspladsen. Det viser en undersøgelse af lektor i økonomi, Michael Svarer fra Aarhus Universitet. 9,4 procent af danskerne er ansat på samme arbejdsplads og 12 procent i samme firma, når de bliver gift eller flytter sammen. Hvis man regner de par med, der ikke bor sammen og blot spørger: Hvor har du mødt din partner, er tallet helt oppe på 20 procent, viser lignende undersøgelser fra USA og Sverige. Kærligheden mellem kolleger ser endda ud til at have en god holdbarhed: »Forhold mellem folk, der har fundet hinanden på arbejdspladsen, holder længere end forhold mellem dem, der ikke arbejder samme sted,« siger Michael Svarer.