Prins Joachim om stor beslutning: Mor bakker mig op
Når prins Joachim til september begynder at studere på École Militaire i Paris er det en forberedende uddannelse på vejen mod at blive general. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)
Dronning Margrethe har været positiv i forbindelse med prins Joachim og prinsesse Maries beslutning om at flytte til Paris.

Prins Joachim har sin mor, dronnings Margrethes, opbakning til beslutningen om, at han med familien til sommer flytter til Paris for at tage en uddannelse.

Det fortæller han til Se og Hør:

- Dronningen har været meget interesseret i det også, og hun har positivt bakket op om det, siger prinsen til ugebladet.

49-årige prins Joachim skal til september påbegynde den højest rangerede lederuddannelse i det franske militær.

Det sker ved École Militaire i Paris, samme sted hvor også kejser Napoléon Bonaparte og den tidligere franske præsident general Charles de Gaulle engang var elever.

På vej mod general

Ifølge leder af Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, Henrik Ø. Breitenbauch, er det ikke en hvilken som helst militæruddannelse, prinsen skal igennem.

- Der er ingen tvivl om, at det er et fornemt forløb, han skal igennem. Det er en forberedende uddannelse på vejen mod at blive general, og den bygger på stærke, franske militærtraditioner.

Henrik Ø. Breitenbauch vurderer, at det kan "være sundt for en prins at komme ud blandt andre militæruddannede, der interesserer sig mere for det faglige end for, om man tilfældigvis er kongelig".

Prins Joachim gik sammen med kronprins Frederik som 14-årig på kostskolen École des Roches i Normandiet, så han mestrer det franske sprog.

Han franske hustru, prinsesse Marie, ser også frem til, at hele familien skal til Paris.

- Jeg er selvfølgelig glad for at være tæt på min familie, og at børnene lærer mere om den franske kultur og at tale fransk, siger 42-årige Marie til Se og Hør.

En af de få udvalgte

Prins Joachim skal følge undervisningen på Centre des Hautes Ètudes Militaires (CHEM), hvor cirka 30 officerer hvert år uddannes i militærstrategisk ledelse og internationale forhold.

CHEM optager omkring 25 franske og fem udenlandske officerer hvert år.

Prins Joachim skal desuden følge undervisningen på Institut des Hautes Ètudes de la Défense Nationale (IHEDN), hvor 70 erhvervsledere, politikere, embedsmænd og mediepersoner skal diskutere blandt andet internationale relationer og krisestyring.

Mere om École Militaire:
  • École Militaire har hjemme i det 7. arrondissement i Paris og åbnede for elever i 1756.
  • I 1787 lukkede skolen og åbnede først igen i 1878.
  • Centre des Hautes Ètudes Militaires (CHEM) blev oprettet i 1911. Cirka 30 officerer - 25 franske og fem udenlandske - uddannes hvert år i militærstrategisk ledelse og internationale forhold.
  • Tidligere har der været indskrevet officerer fra bladnt andet USA, Italien, Spanien, Tyskland og Storbritannien.

Kilder: Kongehuset, hjemmesiden Come to Paris, det franske forsvars hjemmeside.

via Listen To News