Blogindlæg Togføreren Jesper om skæbnesvanger fortid: "Det er dumt, virkelig dumt"

Mit navn er Jesper Guldbrandsen, jeg arbejder til daglig som togfører hos de danske statsbaner. Det som får mig til tasterne er uretfærdighed overfor lønmodtageren. Igennem de sidste par år er mit hjerte også begyndt at banke for vores fælles kollektive trafik, som i stigende grad bliver privatiseret med store konsekvenser for brugerne.

AT DET ER FORNUFTIGT at tage en uddannelse, er der ingen mennesker som vil eller kan bestride. Men for nogle lykkedes det bare ikke at få sig en uddannelse.

Falder man igennem uddannelsessystemet har det store konsekvenser, det er sværere at finde arbejde, man tjener ofte langt mindre end ens jævnaldrende med uddannelse.

Her kunne man jo sige at man ligger som man har redt, man skal yde førend man kan nyde.

Det skal selvfølgelig kunne betale sig at dygtiggøre sig gennem uddannelse.

SOM UFAGLÆRT ER MAN ekstra udsat i forbindelse med en opsigelse eller fyring, for ofte er man nødt til skifte spor for finde nyt arbejde, hvilket medfører at ens anciennitet starter forfra. Dette har store konsekvenser for økonomien hos den enkelte, for rigtig mange ufaglærte job er startlønnen virkelig lav. Det er først efter mange års ansættelse, at lønnen er til hus, bil og sommerferie.

Da Danmark i 2018 fik ny uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers (V) blev jeg glad, for han ville gøre op med kulturen om at uddannelse hører til ungdommen alene. “Vi skal lære at uddanne os hele livet” sagde han.

JEG KAN SLET IKKE OVERSKUE at tælle, hvor mange gange jeg har skulle svare på, hvorfor jeg selv snublende på målstregen da jeg skulle færdiggøre min læreruddannelse. Jeg er en bacheloropgave fra at kunne kalde for mig for folkeskolelærer, jeg er begyndt bare at give folk ret når de siger “det er godt nok dum”, og lad mig slå fast; det er dumt, virkelig dumt!

Men sandheden er, at jeg havde det rigtig skidt, jeg endte med at bure mig inde i min lejlighed. Jeg sov det meste af dagen, hvilket medførte at natten blev uendelig lang, for der kunne jeg ikke sove. Det blev langsomt værre og værre, det sidste år på læreruddannelsen deltog jeg overhovedet ikke i undervisningen.

I ET FORSØG PÅ AT REDDE min nattesøvn havde min læge udskrevet en recept på Dolol mod rygsmerter som jeg fik af at ligge i sengen det meste af dagen, det blev startskuddet mod bunden for mig. I løbet af ingen tid var mit eneste indhold i hverdagen de skide piller. Til sidst skred kæresten og jeg stod nu på bunden midt i at skulle forsvare en bacheloropgave.

Jeg er i dag evig taknemmelige for min kammerat Kasper som samlede mig op. Han hjalp mig tilbage på rette spor.

JEG FORTÆLLER IKKE DENNE historie fordi I skal have ondt af mig, jeg har rejst mig og er stærkere end nogensinde før. Men at nogen ikke får sig en uddannelse skyldes ofte, at noget i deres liv kom i vejen.

Tommy Ahlers og resten af Folketinget skal turde at være mere ambitiøse når sætter mål for vores uddannelsessystem.

Som studerende SKAL man tage ansvar for egen uddannelse, man er selv ansvarlig for hvor dygtig man bliver.

Men vi SKAL have alle med, derfor skal der tilknyttes psykologer på alle landets uddannelser, studerende SKAL hjælpes med at lægge en plan for deres fremtid, hvis de af den ene eller anden grund må forlade en uddannelse.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.