Jens er blind og har førerhund: Afvises af butikker
Jens Bromann møder blinde, der siger, at de ikke længere vil de ikke have førerhund fordi de mødes med skepsis i blandt andet forretninger. Modelfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)
Det er formentlig uvidenhed, når blinde Jens Bromann og hans førerhund Lyra mødes med skepsis på restauranter, taxaer og butikker.

Blinde Jens Bromann fra Roskilde vil som alle andre gerne på restaurant, tage en taxa eller noget så hverdagsagtigt, som at handle i butikker.

Men det er ikke altid hans hund Lyra er velkommen, fortæller han til TV 2 Lorry.

Men Jens Bromann er tilsyneladende ikke den eneste blinde, som mødes med skepsis:

- Jeg møder flere og flere blinde, der siger, at nu vil de ikke have førerhund længere, siger han og fortæller, at nogle blinde helt opgiver at have en førerhund.

Han er dog ikke blind for, at modviljen kan være manglende viden hos de ansatte. Fødevarestyrelsen har nemlig ifølge tv-stationen slået fast, at førerhunde ikke udgør en sundhedsrisiko og ikke er forbudte i butikker og på restauranter - hvis blot føreren har styr på hunden.

Men denne uvidenhed frygter Jens Bromann kan forhindre ham i at komme ud. Han går snart på pension, og han vil gerne bruge sin tid som pensionist til at opleve byen og have mulighed for at komme rundt.

Men hvis Lyra ikke må komme med, kommer han heller ikke så meget ud:

- Så sidder jeg derhjemme. Jeg kommer ikke ud og får de oplevelser, som jeg gerne vi have, forudser han.

Jens Bromann fik Lyra for nylig, og det eneste han ønsker er, at kunne lade Lyra ligge lige inden for indgangen eller få hjælp til at finde en hundekrog uden for butikken.

Jens Bromann har tidligere været landsformand i Dansk Blindesamfund. På dette billede fra 2006 ses han (til højre) sammen med daværende prinsesse Alexandra og Thorkild Olesen. Thorkild Olesen er i dag landsformand og som dengang er grevinde Alexandra fortsat protektor for organisationen. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix (arkiv)