Jelved opfordrer Fogh til at udskrive valg
DF?s fyring af Lars Barfoed er så alvorlig en underkendelse af statsministeren og regeringen, at han bør udskrive valg, mener De Radikales gruppeleder Marianne Jelved.

Midt i De Radikales egen krise i meningsmålingerne opfordrer partiets gruppeleder, Marianne Jelved, statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) til at udskrive valg.

Hun mener, at den åbne krig mellem regeringen og Dansk Folkeparti kun kan føre til, at Dansk Folkeparti fremover vil diktere regeringens politik.

»Da DF væltede Barfoed, var det første gang, at Anders Fogh så alvorligt er blevet underkendt. Fra nu af er det DF, der styrer regeringen,« mener Marianne Jelved.

Hun henviser til, at statsministeren på sit ugentlige pressemøde tirsdag ? dagen før Barfoed fik fyresedlen af DF ? sagde: »Jeg har tillid til alle ministre, ellers var de ikke ministre.«

»Anders Fogh stod åbenlyst og bakkede op om en minister, som nu er fyret. Det er så kraftig en underløbning af regeringen, at det ikke kan undgå at få konsekvenser for samarbejdet,« siger Marianne Jelved.

Selv afviser hun dog, at De Radikale står parat til at overtage rollen som regeringens støtteparti, hvis samarbejdet med DF forliser.

»Alene af den grund, at vi ikke har mandaterne til det, er det helt udelukket. Desuden kunne vi ikke drømme om at være parlamentarisk grundlag for en regering, der går ind for skattestop og fører den udlændingepolitik, som regeringen gør,« siger hun.

Hvis regeringen vil gøre sig nogen forhåbninger om at skabe grundlag for et nyt parlamentarisk samarbejde, skal statsministeren udskrive folketingsvalg, siger hun.

»Hvis regeringen vil skabe nogen som helst muligheder for at handle selv igen og skabe nye samarbejdsmuligheder, skal Anders Fogh udskrive valg. Efter min opfattelse bør han udskrive valg hurtigst muligt.«