»Jeg fortrænger, at det kan gå galt«
Louise Mørup Sonne har forventningerne helt i top, når det gælder fødslen af hendes baby.

Af Ulla Gunge

ulgu@avisen.dk

@BRØD:Drømmen om en ukompliceret og naturlig fødsel kender de fleste førstegangsfødende. Også Louise Mørup Sonne, som har termin til maj.

»Jeg regner med, at det bliver en relativt ukompliceret fødsel. At jeg får babyen op at ligge på min mave, og at min kæreste og jeg kniber en tåre,« siger 31-årige Louise, der venter sit første barn med kæresten, Lars.

Louise ser meget frem til at skulle føde. Som ung, rask, førstegangsfødende, normalvægtig ikke-ryger tilhører hun da også gruppen af gravide, der har den største chance for at få en fødsel helt uden komplikationer, når hun skal føde på Hvidovre Hospital.

»Det kan godt være, at jeg er naiv. Men min ønskefødsel vil tage seks-syv timer, og jeg kan blive hjemme og hygge mig med at have veer. Når jeg kommer på hospitalet, har jeg en forestilling om, at der er en jordemoder hos mig fra start til slut. En kær og autoritær ældre dame,« siger Louise om sit ideelle fødselsscenarie.

Perfekt fødsel er sjælden

At fødslen faktisk kan blive ganske anderledes, er Louise dog også helt bevidst om. En omfattende undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at fire ud af seks gravide i den såkaldte lavrisikogruppe ikke får en perfekt fødsel. De får barnet taget med kop, tang eller kejsersnit. Moderen brister under fødslen. Eller også må barnet have ilt.

»Jeg bekymrer mig meget om det, der kan gå galt. Jeg kan godt blive skræmt over, hvor mange fødsler der ville have endt med, at mor eller barn var dødt, hvis fødslen skete i naturen, selvom alt er normalt op til fødslen. Men jeg tror, at jeg fortrænger det,« siger Louise.

Endnu har hun ikke taget stilling til, om hun vil have lattergas eller anden bedøvelse under fødslen.

»Jeg har intet principielt imod for eksempel at få en epiduralblokade. Men jeg vil være rigtig ked af at få et akut kejsersnit, selvom jeg godt ved, at risikoen er der. For jeg vil ikke være i narkose, når mit barn kommer til verden, og gå i glip af det«.