»Jeg er ikke engod bistandsklient«
Henrik Fabrin handler i Føtex, spiser røde bøffer og gider egentlig ikke at arbejde. Sådan nogle som ham skal have et los, men de svage på kontanthjælp skal hjælpes, mener han.

30-årige Erik Fabrin spillede i forgårs computer, fra han stod op til han gik i seng ved midnat.

I går forlod han sengen med samme intention, men så stak det ham pludselig, og skærmen blev slukket.

»Jeg besluttede mig for at tage herned, for nu skulle det være. Jeg skulle have været til samtale om fire dage, men i dag havde jeg lige lyst til at gøre noget ved min situation,« siger han.

Kontanthjælpsmodtagseren er sidste mand på Københavns Jobcenter i Nyropsgade. Egentlig gider Henrik Fabrin ikke at arbejde, for han har endnu ikke fundet det rette, og hans tidligere job som vagt og dørmand var dødkedeligt. For to år siden blev han fyret, men nu er han kommet på antabus efter 12 år på druk.

»Så ser man mere klart. Nu er det ikke så vigtigt, om jeg skal i kiosken og hente øl – nu kan jeg lige så godt få noget ud af dagen,« siger han.

Brug for mad og smøger

Pengene er det småt med, og Henrik Fabrin har 2.000 kroner til sig selv, når husleje og andre udgifter er betalt.

»Førhen drak jeg alle pengene op, nu ser det forhåbentligt bedre ud. Men jeg skal stadig have cigaretter og mad hver uge.«

Indkøbene gør han i Føtex og ikke Netto, selvom Henrik Fabrin godt ved, at det er dyrere. Hættetrøjen, han har på, er også af mærket Karl Kanin.

»Så står jeg her i mærketøj,« griner han.

Og måske kunne han spare endnu mere.

»Jeg er ikke særlig økonomisk, så jeg er ikke den gode bistandsklient. I går og i forgårs har jeg fået engelske bøffer med bagekartofler og tomatsalat, men så spiser jeg også rugbrød engang imellem,« siger han.

De svage burde hjælpes

Alligevel er det ting, som Henrik Fabrin må leve uden, og han kan godt se en forskel på sig selv og det arbejdende folk.

»Der er mange ting, jeg godt kunne tænke mig. Købe nyt tøj og gå i biografen engang imellem. Og ud at spise, måske,« siger han.

Men det er ikke typer som ham, der skal have flere penge, mener han.

»Sådan nogle som mig skulle nok bare ud i arbejde, men der er folk, som ikke mener det, og jeg synes, det er synd, at de bliver straffet. Man skulle lade dem være i fred og hjælpe dem,« mener han.

Om sommeren tager han til stranden, så det er ikke altid noget skidt, men lidt ekstra penge ville trods alt gøre tilværelsen nemmere.

»I dagligdagen er det jævnt kedeligt. Du har ikke råd til at foretage dig noget som helst, så du sidder bare derhjemme. Det er meget stramt. Ekstra penge ville gøre, at alle mine regninger blev betalt til tiden. Og jeg kunne få åbnet mit kabel-tv.«