Japanske aktivister trodser Kinas advarsler
Japanske nationalister har sat kursen mod en gruppe omstridte øer, som også Kina gør krav på.

Cirka 150 japanske aktivister, heriblandt politikere, har i 20 både sat kursen mod en omstridt øgruppe i det østkinesiske øhav, som både Japan, Kina og Taiwan gør krav på.

Øerne kaldes Senkaku i Japan, mens kineserne kalder dem Diaoyu. Konflikten har skabt stor spænding mellem de tre lande.

Japan kontrollerer øerne, og situationen spidsede til fredag, da 14 kinesiske aktivister, der var sejlet til øerne, blev anholdt og sendt tilbage til Kina.

De 150 japanske aktivister sejlede af sted fra den japanske havneby Ishigaki og ventes at ankomme til øerne søndag morgen.

Politikerne ventes at afholde en mindehøjtidelighed for de japanere, der omkom under Anden Verdenskrig, hvor Japan besatte det østlige Kina.

Den japanske regering har forbudt aktivister at gå i land på øerne. Den kinesiske regering har protesteret kraftigt og advaret japanerne om, at aktionen vil skade forholdet mellem de to lande og undergrave Kinas "territoriale suverænitet".

Øgruppen, der består af fem øer, ligger tæt på vigtige sejlruter, ligesom der er gode fiskemuligheder. Desuden formodes undergrunden at indeholde olie.

- Jeg vil vise det internationale samfund, at øerne er vores. Japans fremtid er på spil, siger Kenichi Kojima, et parlamentsmedlem fra Kanagwa tæt ved Tokyo.

Forholdet mellem Japan og Kina er yderst køligt. Kineserne har ikke glemt den japanske besættelse af landet under Anden Verdenskrig, og der består en række konflikter mellem de to lande.

Japan er også på kant med Sydkorea, som Japan også besatte under Anden Verdenskrig. De to lande strides blandt andet om en øgruppe i Det Japanske Hav.

Kina opfordrede fredag Japan til at gå i dialog for at få løst konflikten om øgruppen. Men den japanske regering har endnu ikke svaret. Derimod bad japanske politikere regeringen om at forstærke den japanske kystvagt omkring øerne.

/ritzau/AFP