Januar-vejret kan være farligt: Pas på missen
Kattene kan sagtens være udenfor, men man skal som ejer tage sine forholdsregler. Scanpix - arkivfoto
Katteejere skal passe ekstra godt på deres firbenede familiemedlemmer nu, hvor det er koldt.

Det klassiske januar-vejrs kombination af regn, kold blæst og frost er en skidt cocktail for katte. Faktisk kan den slags vejr være direkte livsfarligt for misserne.

Det fortæller Sonja Karaoglan fra Agria Dyreforsikring, som i en pressemeddelelse opfordrer katteejere til at give deres firbenede familiemedlemmer masser af omsorg her i den kolde tid.

Udekatte, der er vant til frit at gå ind og ud af huset, skal have ekstra opmærksomhed om vinteren, lyder hendes råd. De vil tit gerne ud, selv når der er sne og kulde, og det kan føre til forfrysningsskader.

- Mange katte har en relativt tynd pels. Hvis den bliver våd, og det er fugtigt i vejret, har katte simpelthen svært ved at danne nok kropsvarme til at tørre pelsen. Jo mindre katten er, jo større risiko er der for total nedkøling, simpelthen fordi det er et relativt lille dyr. Hvis katten lider af f.eks. diabetes, nyresygdomme eller har et svagt hjerte, har den endnu sværere ved selv at regulere sin kropsvarme, oplyser Sonja Karaoglan.

Lav en lun kattekurv i garagen

Hun råder danskere med udekatte til at stille en kurv med varme tæpper eller en flamingokasse med halm udenfor til misser, f.eks. i en carport eller et skur. Så har den et varmt sted at vente på at blive lukket ind i huset. Husk at stille kurven  i læ og ikke på jordoverfladen, men f.eks. oven på en palle, en kasse eller lignende.

Frostskader må ikke gnubbes varme
Hvis du har mistanke om, at din kat har forfrysninger, er det vigtigt ikke at gnide den skadede kropsdel. Det vigtigste er, at katten kan bliver varm indenfor, eventuelt under et tæppe. Meget små dyr kan man prøve at varme under sin skjorte.

Det er også vigtigt at huske på, at katte, der er ude i kulden, har brug for foder med mere energi. Spørg eventuelt din dyrlæge om, hvad de anbefaler, og om hvad du skal gøre, hvis du har en mistanke om din kats sundhed.

Reflekshalsbånd kan redde liv
Alle der har en udendørskat, bør i overveje få et godt reflekshalsbånd, så katten kan ses i mørke på vejene. Husk at bruge en model med en elastik eller et såkaldt quick-release-spænde, så katten kan komme løs, hvis halsbåndet sætter sig fast i en gren eller lignende. Du behøver ikke have et navneskilt siddende i halsbåndet. Du kan i stedet skrive dit navn og telefonnummer på halsbåndet. Øremærkning kan være svært at se, og en chip kræver en chip-læser. De er tilgængelige hos de fleste dyrehandlere og dyreklinikker.

 

Fem vinterråd til kattejere
  • Pas på med at lukke katten ud, når det er småregn, blæst eller sne
  • Tjek poter, snude, halespids for forfrysninger
  • Smør lemmen - så du er sikker på at katten kan komme ind
  • Lav et udendørs opholdssted til katten
  • Giv evt. foder med ekstra kalorier
  • Giv din kat et dyrlægetjek - kan den klare kulden?