Italienere kan nu se ned i gældsafgrunden
Ikke kun økonomien i Italien halter. Premierminister Berlusconi forlader her domstolen i Milano, hvor han er anklaget for pengeafpresning. Foto: AP:LUCA BRUNO / POLFOTO
Sydeuropas blødende markeder fik i nat endnu et slag i mellemgulvet, da Italien blev sænket i kreditvurdering.

De danske milliardunderskud på statsfinanserne er peanuts sammenlignet med Italien, som har eurozonens største statsgæld på 1.843 milliarder. Og det er i euro.

Derfor valgte det amerikanske kreditvurderingsbureau Standard & Poor's sent mandag aften at sænke sin vurdering af Italiens langsigtede kreditværdighed. Landet røg ned fra karaktertrin A+ til A.

"Nedgraderingen afspejler vores syn på Italiens svækkede udsigter til økonomisk vækst, og det er vores holdning, at Italiens skrøbelige regeringskoalition og politiske splittelse i parlamentet sandsynligvis vil fortsætte med at begrænse regeringens evne til at reagere beslutsomt på det udfordrende indenlandske og udenlandske makroøkonmiske miljø," skriver Standard & Poor's i forbindelse med nedgraderingen.

Italienske statsobligationer bliver med nedgraderingen opfattet som mere risikable. Derfor vil investorer med et trylleslag pludselig kræve en højere risikopræmie for at låne Italien penge.

Derfor har italienerne også præsenteret en spareplan for de næste tre år. Dog mener kreditvurderingsselskabet, at planen langt fra rækker, hvis hullet i den italienske økonomi skal lappes.

Kilde: BBC