Dansk virksomhed forsøgte at lukke munden på fagforening
- ISS’ forslag er på kant med menneskerettighederne, mener Jacob Dahl Rendtorff, professor i ledelsesfilosofi på RUC. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danskejet koncern optrådte i strid med menneskerettighederne, vurderer ekspert. ISS ville forbyde fagforbund at føre politiske kampagner som betingelse for en aftale.

Ingen politiske kampagner mod ISS. Det var betingelsen for, at den dansk-ejede servicekoncern ville anerkende fagforbundet GMB på Kingston Hospital i London, hvor ISS har kontrakt på kantine-arbejde, rengøring, portørservice og sikkerhed. Hvis fagforbundet overtrådte reglen, ville aftalen øjeblikkeligt blive ophævet. Det skriver Fagbladet 3F.

Forbuddet mod politiske kampagner blev skrevet ind i et forslag til aftale, som ISS’s personaledirektør, Paul Cronin sendte til GMB den 29. januar i år. Gennem flere måneder havde de to parter været i strid om arbejdsforholdene på Kingston Hospital. ISS-ansatte har flere gange demonstreret foran hospitalet, fordi de ikke automatisk er sikret løn under sygdom.

Aftalen blev aldrig underskrevet, men ISS' krav skabte alligevel røre og blev taget op i det britiske Underhus.

ISS’ forslag er på kant med menneskerettighederne, mener Jacob Dahl Rendtorff, professor i ledelsesfilosofi på RUC.

- Kravet er i klar strid med de grundlæggende arbejder- og menneskerettigheder, såsom retten til at forsamle og ytre sig, der ligesom strejkeretten er en basal ret, siger Jacob Dahl Rendtorff.

Han vurderer, at det er sjældent, at en virksomhed på den måde forsøger at lukke ned for kritik.

- Tavshedsklausuler for ansatte bliver brugt, når der er tale om konkurrencevilkår, men her handler det om noget så grundlæggende som ytringsfrihed. Jeg har aldrig set en formulering som denne her før, siger Jacob Dahl Rendtorff.

ISS afviser, at koncernen har ønsket at sætte en stopper for politisk debat eller kampagner.

- Det er en fundamental ret for enhver brite at kontakte deres parlamentsmedlem om ethvert emne. ISS ville, som stiftende medlem af FN’s retningslinjer for socialt ansvar, aldrig hindre den ret, siger Craig Smith, kommunikationschef i ISS i Storbritannien.

Forelagt den konkrete ordlyd i kontrakten, skriver Craig Smith:

- Det var et udkast til diskussion. Som med alle andre udkast, ændrer tingene sig, og paragrafen blev fundet uacceptabel fra begge sider og trukket tilbage, siger Craig Smith, der forklarer, at det skete efter at forslaget var gennemgået af ISS’ topledelse.

 

 

Fagbladet 3F
via Listen To News