Israels præsident kritiserer straf mod palæstinensere
Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, får kritik af egen præsident og fra den amerikanske regering efter økonomisk straffeaktion mod palætinenserne. Foto: Oded Balilty/AP/AP
Det var dumt at tilbageholde palæstinensiske skatteindtægter, siger Israels præsident og amerikansk regering.

Israels præsident sender en skarp kritik mod landets premierminister Benjamin Netanyahus regering, som forleden besluttede at indefryse en større sum skatteindtægter til palæstinenserne.

Regeringens beslutning var en straf mod palæstinenserne, som imod Israels ønske for nylig søgte om at tilslutte sig Den Internationale Straffedomstol, ICC, i Haag.

- At fastfryse skatterne kan hverken være i Israels eller palæstinensernes interesse, siger den israelske præsident, Reuven Rivlin, i en tale til ambassadører i landet.

Også den amerikanske regering sender mandag en kritik mod Knesset.

- Dette skridt er med til at øge spændingerne, siger en talskvinde for det amerikanske udenrigsministerium, Jen Psaki.

Rivlin siger imidlertid også i sin tale, at den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, "fortsat afviser direkte forhandlinger og forsøger at gennemtvinge en aftale ved magt" og det "berettiger til sanktioner."

- Sanktioner skal være i Israels interesse, og det er tilbageholdelsen af skatteindtægter ikke, siger Rivlin.

Søndag besluttede Israels regering at tilbageholde en overførsel på en halv milliard shekel, svarende til 789 millioner kroner, i skatteindkomster til Det palæstinensiske Selvstyre.

Skatteindtægterne udgør to tredjedele af det palæstinensiske årsbudget, når man ser bort fra økonomisk støtte fra udlandet.

- Det palæstinensiske Selvstyre har valgt en konfrontatorisk linje over for Israel, og vi vil ikke lade dette passere uden handling, advarer Netanyahu med henvisning til ICC-ansøgningen.

Premierministeren mener, at den palæstinensiske ledelse bør retsforfølges ved Den Internationale Straffedomstol, efter at den tidligere i år underskrev en forsoningsaftale med Hamas, hvilket i år ledte til en national samlingsregering.

/ritzau/