Israels nye krigsmaskine er en lama
Specialtrænede lamaer har vist sig så effektive i krig, at både Israel og USA overvejer at indlemme dem i deres hære.

Den kan klatre op ad næsten lodrette vægge med 50 kilo på ryggen. Den kan klare sig uden mad i op til 60 timer.

Og den bliver ikke stresset, hvis en bombe eksploderer ved siden af den.

Navnet er lama; sydamerikansk lama.

Det godmodige pakdyr gumler i disse dage på noget af en anerkendelse fra det israelske militær. En evaluering af sommerens krig mod Libanon viser ifølge flere israelske medier, at lamaerne er helt fantastiske krigsdyr, fordi de er så gode til at transportere udstyr for soldaterne.

Faktisk er de så effektive, at både israelere og amerikanere nu overvejer at gøre dem til permanente medlemmer af deres hære.

»De er stille og rolige, har nemt ved at gå i hårdt terræn, og de skal kun fodres hveranden dag,« siger en israelsk talsmand til avisen Yedioth Ahronoth uden dog at ville komme ind på flere detaljer om sine nye krigsmaskiner.

Det vil til gengæld Line Lauvring Jørgensen. Hun er formand for Dansk Lamaforening og tager tit på vandreture med sine lamaer.

»Jeg kan godt forstå, at man kan bruge dem. De er meget rolige og er svære at hyle ud af den. Og så er de helt fantastiske til at gå i bjergene,« siger hun og forklarer, at lamaernes fødder adskiller den fra kamelen og dromedaren.

»De har bløde trædepuder og har meget let ved at få fodfæste. Det gør, at de kan klatre op ad stejle skrænter, hvor en bil måske vil have svært ved at køre,« siger hun.

Men her stopper lamaernes fortræffeligheder ikke. Der er også ros til deres spartanske levevis:

»De kan klare sig med lidt hø engang imellem, og så er de næsten vedligeholdelsesfri,« forklarer Line Lauvring Jørgensen og bemærker i samme sætning, at lamaerne kan høre en bil komme langt før et menneske kan.

Fascinationen af de sydamerikanske dyr kommer dog til kort, da Nyhedsavisen præsenterer presseofficer og major N.C. Nielsen fra Hærens Operative Kommando for idéen:

»En lama? Nej tak. Vi har hunde og heste, men jeg kan allerede nu afvise tanken om en lama i den danske hær. Det vil være for besværligt at passe den,« siger majoren og tilføjer efter en lille pause:

»Og med al respekt for dyr, så vil jeg nok foretrække at få mine ting transporteret med helikopter.«

Men den holdning deler man altså hverken i USA eller i Israel, selvom ingen dog synes at have fået øjnene op for det våben, som skoleelever gennem tiderne har frygtet mest, når de har besøgt lamaen i Zoologisk Have.

Spyttet.