Israel stopper omstridt bosættelse
Efter protester fra EU og USA stopper Israel byggeriet af en omstridt bosættelse på Vestbredden.

Blot få uger efter, at den israelske regering gav grønt lys til en ny jødisk bosættelse på Vestbredden, har Israels forsvarsminister Amir Peretz beordret byggeriet stoppet. Det skriver flere israelske medier.

Både EU og USA har skarpt kritiseret planerne om at oprette den nye bosættelse i Maskiot i den nordlige del af Jordan-dalen, fordi det vil være i strid med den såkaldte køreplan for fred, der udgør rygradden i fredsprocessen i Mellemøsten.

Det er dog stadig uklart, om byggeriet er opgivet helt. I første omgang har Peretz blot beordret det stoppet, indtil der bliver truffet en ny beslutning om sagen.

Det var meningen, at den nye bosættelse skulle bebos af en gruppe familier, der i 2005 blev tvangsfjernet fra Gush Katif i Gazastriben, og de er rasende over fredagens udmelding.

»Forsvarsministeren gør alt for at smadre rehabiliteringen af de evakuerede fra Gush Kalif og forhindre, at de kan vende tilbage til et normalt liv,« siger talsmand for bosætterne Lior Kalifa til den israelske netavis Ynetnews.