Israel og Hamas tættere på fangeudveksling
Hamas har ifølge den israelske avis Haaretz accepteret et tilbud om at bytte 450 palæstinensiske fanger mod den israelske soldat Gilad Shalit, som har været kidnappet siden 25. juni.

Tirsdag accepterede den palæstinensiske organisation Hamas en aftale med den israelske regering om udveksling af fanger, skriver den israelske avis Haaretz.

Det skal være andet trin i en aftale om frigivelsen af den israelske soldat Gilad Shalit, som blev kidnappet af Hamas 25. juni 2006. Og aftalen sikrer frigivelsen af 450 palæstinensere fra israelske fængsler, siger palæstinensiske kilder til Haaretz.

Ifølge avisen består aftalen mellem de to parter af flere dele. Først skal Hamas give Israel en video af 20-årige Gilad Shalit, for at bevise at han stadig er i live. Dernæst vil Israel frigive et ikke nærmere defineret antal kvinder og børn, som sidder i de israelske fængsler.

Næste skridt er, at Hamas overfører den israelske soldat til Egypten, hvorfra han vil blive frigivet til Israel. Til gengæld vil Israel samtidig frigive de omtalte 450 fanger.

Efter to måneder vil Israel så frigive yderligere palæstinensiske fanger, der er dog ikke sat et antal på endnu.

Men præcis hvilke fanger, det vil dreje sig om, er endnu ikke bestemt, og det kan forsinke aftalen. Hamas har givet en liste til israelerne, som inkluderer flere højstående personer både fra Hamas og Fatah-bevægelsen. Men den liste er endnu ikke blevet godkendt af Israel.

Aftalen mellem de to parter er endnu ikke officielt bekræftet fra hverken Hamas’ eller Israels side.

Nyheden om fangeudvekslingen skabte allerede få minutter efter offentliggørelsen stor debat på Haaretz hjemmeside, hvor vrede indlæg dominerede i overvældende antal og flere debattører krævede, at enhver udveksling kun kan gennemføres med en palæstinensisk fange for en israelsk soldat.

»Dette er en ren parodi, ikke mindst fordi vi af erfaring ved, at løsladte terrorister vil ende med at begå nye terrorhandlinger,« skriver israeleren Yishai Kohen i et læserbrev.

Forhandlingerne om fangeudvekslingen mellem Palæstina og Israel fortsætter. Man regner med, at flere tusinde palæstinensere inklusiv mange mindreårige sidder fanget i israelske fængsler.