Israel gør klar til nye bosættelser
Mens USA’s udenrigsminister, Condoleezza Rice, forsøger at få gang i fredsprocessen med et nyt topmøde, offentliggør Israel nye bosættelser.

De israelske aviser var mandag plastret til med store annoncer, hvor boligministeriet opfordrede entreprenører til at give et tilbud på opførelsen 44 nye bygninger i den store jødiske bosættelse Maale Adumim på Vestbredden.

Det er første gang i år, at nye bosættelser sættes i udbud, og det opfattedes fra palæstinensisk side som en provokation, der lagde en dæmper på forhandlingsviljen, netop som USA’s udenrigsminister, Condoleezza Rice, var på besøg i Israel for at få parterne til at enes.

Mandag mødtes Rice med Israels premierminister, Ehud Olmert, for at drøfte fredsforhandlingerne, og de to blev enige om at arrangere et topmøde med palæstinensernes præsident, Mahmoud Abbas, om tre til fire uger, skriver Reuters.

Ikke på grund af Irak

Formålet med topmødet er krystalklart for den amerikanske udenrigsminister: Fredsprocessen skal tilbage på sporet, og det endelige mål er en tostatsløsning. Hun brugte meget tid på at gøre det klart, at hendes rejse ikke har noget med Mellemøstens andre kriser at gøre.

»Oprettelsen af en palæstinensisk stat skal efterstræbes på grund af dens egne fordele, ikke på grund af noget andet. Ikke på grund af Iran, ikke på grund af Irak, ikke på grund af noget som helst,« sagde Rice og understregede, at hun »helt tydeligt« havde hørt arabiske lederes opfordringer til større amerikansk indblanding i konflikten mellem Israel og palæstinenserne.

Hun har dog ikke haft nogle nye initiativer med på rundrejsen i Mellemøsten, men lovede dog Jordans kong Abdullah at presse Israel til at fjerne nogle vejspærringer og frigive op til 100 millioner dollar, som den jødiske stat har tilbageholdt.

En varig løsning

For Rice handler turen først og fremmest om at få israelere, palæstinensere og nabolande til at støtte det såkaldte vejkort til fred, der siden 2002 har været Mellemøstkvartettens overordnede plan for en varig løsning af konflikten.

Fælles for USA og Israel er, at man helst vil forhandle med Fatah-bevægeslsen, der mistede regeringsmagten til islamisterne i Hamas for et år siden.

I vejkortet for fred, skal Israel forpligte sig til at fastfryse bosættelserne i de besatte områder, men alligevel er bosættelserne blevet udvidet adskillige gange de seneste år. Samtidig har Israel set gennem fingre med, at israelere har bosat sig ulovligt på blandt andet Vestbredden.

Rice fortsatte mandag eftermiddag sin rejse med et besøg i Egypten, hvor hun blandt andet mødtes med præsident Hosni Mubarak. Senere på ugen skal hun til Saudi-Arabien og Kuwait for at få støtte til Bush-administrationens nye strategi i Irak.