Israel er før blevet angrebet på samme dato
Busbombe mod israelske turister i Bulgarien skete på 18-års-dagen for terrorangreb på jøder i Buenos Aires.

Medierne i Israel kobler onsdagens angreb mod israelske turister i Bulgarien sammen med en anden terrorhandling, som fandt sted på samme dato for 18 år siden.

Den 18. juli 1994 blev det jødiske samfund i Buenos Aires udsat for en tilsvarende terrorhandling.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, udpegede øjeblikkeligt Iran som ansvarlig for angrebet i Bulgarien og advarer om, at der vil komme en "kraftig" reaktion.

USA's tidligere FN-ambassadør John Bolton er overbevist om, at Israel er klar til at iværksætte et direkte angreb på Iran i kølvandet af bombeangrebet. Det siger han til avisen Haaretz.

Syv personer blev dræbt og 32 personer kvæstet ved gårsdagens angreb. Størstedelen israelere, der netop var landet i lufthavnen i feriedestinationen Burgas ved Sortehavet. Flere af de kvæstede turister er i en kritisk tilstand.

Angrebet fordømmes fra adskillige sider. Blandt andre af FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, og præsident Barack Obama. Han kalder angrebet "barbarisk" og siger, at USA vil yde den nødvendige støtte for at stille de skyldige til ansvar.

Terrorhandlingen var det seneste i en serie af angreb, der tilskrives Iran, mod israelere og jøder bosiddende uden for Israel.

- Bare inden for de seneste måneder er der afsløret iranske forsøg på at angribe israelere i Thailand, Georgien, Kenya, Cypern og andre steder, siger Netanyahu.

Det er endnu ikke afklaret, hvordan angrebet i Burgas blev gennemført. Ifølge et øjenvidne, som var om bord på charterflyet fra Tel Aviv, var bomben tilsyneladende placeret inde i en af de tre busser, der skulle bringe turisterne til deres hotel.

- Efter bagagen var bragt ind i bussen, begyndte vi at nærme os den, og så lød der pludseligt et højt brag, siger Tzipora Mani fra Jerusalem til Haaretz.

Eksplosionen kom inde fra en bus, der endnu ikke var fyldt op med passagerer.

Angrebet den 18. juli 1994 mod en israelsk-argentinsk organisation i Buenos Aires dræbte 85 mennesker.

/ritzau/