Var arbejdsløs i halvandet år: “Jeg gider ikke gå derhjemme og lave ingenting”
Israa Mohammad er 24 år og uddannet laborant og har en professionsbachelor i laboratorieteknologi. Foto: Privat
Israa Mohammad har netop fået sit første job, efter halvandet års ledighed. Hun peger selv på manglende erfaring, som den vigtigste årsag til at vejen til det første job, har været så lang og hård.

Israa Mohammad er netop startet i sit første job som laborant i en virksomhed lidt uden for Aarhus, hvor hun bor og er opvokset.

Hun er særligt glad for sin nye stilling, det har nemlig taget hende halvandet år at komme i job, siden hun blev færdig med sin professionsbachelor i laboratorieteknologi i starten af 2017.

Hun er medlem af HK, den a-kasse, som har flest langtidsledige i aldersgruppen 16-29 år. Hos HK peger man på, at nogle nyuddannede kan komme til at hænge fast i ledigheden, fordi de bliver overhalet af et nyt kuld af nyuddannede, som typisk bliver færdige hvert halve år.

Ligeledes viser en rapport fra hovedorganisationen AC - Akademikerne, at et relevant studiejob kan være afgørende for at komme hurtigt i arbejde. 

Israa Mohammad har arbejdet ved siden af sit studie, men ikke i et studierelevant job. Det kan være en af årsagerne til, at det har taget hende en del tid at finde den rette arbejdsplads.

- Jeg har ofte fået at vide, at jeg ikke har nok erfaring, når jeg har været til samtale hos en virksomhed. Det kan godt være frustrerende, for hvordan skal man få den erfaring, når man ikke bliver ansat, pointerer hun.

I det halvandet år hun har gået ledig, har hun sendt over 200 ansøgninger. Hun har tilmed sendt ansøgninger til plejehjem og børnehaver.

Israa Mohammad har hele tiden været meget bevidst om at holde en positiv indstilling til jobsøgningen, fordi hun mener, at det giver et bedre resultat. Men det har også været en prøvelse at være jobsøgende i halvandet år.

- Jeg har arbejdet hårdt på min uddannelse, og jeg gider ikke at gå derhjemme og lave ingenting, så det har da ikke været sjovt at gå ledig i så lang tid, man kan godt føle sig lidt udenfor, fortæller hun.  

Hun var sågar begyndt at overveje, om hun skulle fjerne sit billede fra ansøgning og cv, for at se om det gjorde en forskel på, hvor mange samtaler hun ville blive indkaldt til på grund af hendes tørklæde.

Hun nåede aldrig så langt, for gennembruddet kom med hjælp fra et kursus i HK, hvor hun blev introduceret til en lang række redskaber til at udvikle sig selv og sin jobsøgning.

Hun har været særligt glad for bogen "Hit med jobbet", som hun anbefaler enhver jobsøger at læse, og hun lægger vægt på, hvor stor en hjælp medarbejderne i HK har været.

Med a-kassens hjælp blev hun langt mere målrettet i sine ansøgninger og begyndte at blive kaldt til samtale i forskellige virksomheder.

Det helt rette match, kom da hun blev tilbudt den stilling, hun er i nu. Hun blev modtaget med blomster og rundstykker på sin første dag.

- Jeg er simpelthen så glad for det. Jeg er meget spændt på at komme rigtigt i gang. Samtalen var meget positiv, og jeg følte at der var en god kemi, så jeg er sikker på, at jeg bliver glad for det, afslutter hun.