Islamister trækker sig ud af Somalias hovedstad
Somalias Islamiske Domstole har tilsyneladende opgivet at beholde kontrollen over hovedstaden Mogadishu.

Kampene i Somalia tog torsdag en overraskende vending. De ellers så stærke Islamiske Domstole, der siden juni har kontrolleret landets hovedstad Mogadishu, har forladt byen og har trukket sig tilbage til den sydlige havneby Kismayo. Men islamisterne afviser, at de er flygtet over hals og hoved.

»Vi har ikke efterladt byen i kaos. Vi har forladt byen for at undgå voldsomme bombardementer, fordi de etiopiske tropper begår folkemord mod det somaliske folk,« siger en af de Islamiske Domstoles ledere, Sheik Sharif Ahmed til tv-kanalen Al-Jazeera.

Mogadishu blev onsdag omringet af etiopiske styrker, der støtter Somalias midlertidige regering. Den etiopiske hær gjorde sig klar til at belejre byen, og De Islamiske Domstole sagde, at de ville kæmpe til sidste mand.

Men onsdag aften stod checkpoints ved byens indfaldsveje, lufthavne og politistationer tomme hen, og de islamiske tropper var forsvundet. Til gengæld var der rapporter om plyndringer og røverbander på togt gennem byen.

Somalias midlertidige regering og den etiopisk støttede hær regner med at indtage Mogadishu inden for de næste par timer.

»Vi har en plan«

Ingen ved endnu, om islamisternes tilbagetrækning betyder en afslutning på konflikten, eller om De Islamiske Domstole forbereder en langtrukken guerillakrig. Sheik Ahmeds udtalelser tyder på det sidste.

»Vi har en plan, der skal drive styrkerne ud igen,« siger han til Al-Jazeera.

FN’s Sikkerhedsråd måtte onsdag endeligt opgive at blive enige om en resolution, der skal opfordre til øjeblikkelig våbenhvile og etiopisk tilbagetrækning. Det skete efter to dages intensive forhandlinger.