Islamisk Stats topprædikant dræbt i Syrien
Prædikant, der ofte optrådte i Islamisk Stats propagandavideoer, bekræftes dræbt af den USA-ledede koalition.

Islamisk Stats selvudnævnte "stormufti" eller chefprædikant, Turki al-Bin'ali, blev dræbt i et luftangreb i Syrien for tre uger siden.

Det bekræfter den amerikanskledede koalition, der bekæmper Islamisk Stat i Syrien og Irak.

Det var koalitionens fly, der dræbte det højtstående IS-medlem, skriver flere nyhedsbureauer.

Det skete 31. maj i byen Mayadeen tæt ved grænsen til Irak, oplyser koalitionen i en meddelelse.

Allerede på det tidspunkt meldte aktivister og IS-støtter ham dræbt, men det er først nu, at der kommer en officiel bekræftelse fra den amerikanskledede koalition.

Bin'ali var Islamisk Stats mest fremtrædende religiøse prædikant. Han optrådte jævnligt i propagandavideoer fra den militante organisation.

Han har skrevet tekster, hvor han med henvisning til koranen retfærdiggør blandt andet at holde kvinder fra det irakiske yazidi-mindretal som slaver. Han var ligeledes med til at etablere Islamisk Stats afdeling i Libyen.

Den amerikanskledede koalition betegner Bin'ali som "en nær betroet" af Islamisk Stats øverste leder, Abu Bakr al-Baghdadi.

Amerikanske myndigheder oplyser ifølge Reuters, at den selvudnævnte stormufti var underlagt sanktioner fra USA's side, fordi han har været med til at rekruttere udenlandske krigere til bevægelsen.

Han var også underlagt FN-sanktioner, efter han ifølge FN blev valgt som Islamisk Stats "øverste religiøse vejleder" i 2014, skriver nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/