Islamisk Stats ekspert i kemiske våben dræbt i flyangreb
Syv danske F-16 fly deltager i en international koalition mod Islamisk Stat. Fredag oplyser USA, at en ekspert fra IS i kemiske våben er blevet dræbt i luftangreb. Arkivfoto Foto: JANUS ENGEL/POLFOTO
Risikoen for, at IS kommer i besiddelse af kemiske våben er mindsket efter drab, siger USA's militær.

En ekspert i kemiske våben, der havde sluttet sig den militante bevægelse Islamisk Stat (IS), er blevet dræbt i et luftangreb. Det oplyser det amerikanske militær fredag.

Eksperten Abu Malik omkom sidste lørdag under et flyangreb mod mål i nærheden af byen Mosul i Irak.

Den amerikansk ledede koalition, der også omfatter danske krigsfly, har siden august 2014 gennemført en lang række angreb mod Islamisk Stat.

I meddelelsen fra det amerikanske er der ingen oplysninger om, hvilke fly der deltog i angrebet, som kostede den kemiske våbenekspert livet.

Malik var en af de ingeniører, der var med til at fremstille kemiske våben til Saddam Husseins styre. I 2005 sluttede han sig ifølge det amerikanske militær til al-Qaeda i Irak. Senere knyttede han sig til ekstremisterne i Islamisk Stat.

- Hans død vil efter alt at dømme svække terrornetværket og mindske Isils (andet navn for IS, red.) mulighed for at producere og anvende kemiske våben mod uskyldige mennesker, hedder det i meddelelsen.

Intet tyder på, at Islamisk Stat skulle have et større arsenal af kemiske våben. Men der har været påstande om, at jihadisterne skulle have anvendt klorgas, der ødelægger lungevævet ved indånding og er klassificeret som en såkaldt "kvælegas".

Ifølge det amerikanske militær bestræber IS sig på at opnå færdighederne til at lave kemiske våben.

- Men vi har ingen endelig bekræftelse på, at Isil i øjeblikket besidder kemiske våben, siger en unavngiven kilde i militæret til nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/AFP