Olie på tidligere opbragt skib er solgt til unavngiven køber
Det opbragte iranske tankskib "Grace 1" skiftede navn til "Adrian Darya-1", efter at det blev frigivet. (Foto: Jon Nazca/Reuters)
Olie fra tankskibet "Adrian Darya-1" til en værdi på 130 millioner dollar er blevet solgt, oplyser Iran.

Iran har solgt olien om bord på det tidligere opbragte tankskib "Adrian Darya-1" til en unavngiven køber.

Det siger en talsmand fra Irans regering på et pressemøde mandag.

Talsmanden oplyser ikke, hvem oliens nye ejer er. Det lyder dog, at ejeren af olien nu bestemmer, hvor skibet skal sejle hen.

Der er omkring 2,1 millioner tønder råolie om bord på skibet. Olien vurderes at have en værdi på 130 millioner dollar.

Tankskibet havde senest retning imod Tyrkiet.

Skibet, der har skiftet navn fra "Grace 1" til "Adrian Darya-1", blev opbragt af britiske styrker 4. juli. Det skete, på grund af mistanke om at skibet var på vej med råolie til Syrien i strid med EU's sanktioner. Det har Iran afvist.

At opbringe et skib vil sige at tilbageholde det - enten i forbindelse med krig eller for at undersøge det og eventuelt for at beslaglægge lasten.

Gibraltar frigav skibet 15. august.

Data indikerede herefter, at skibet var på vej mod havnebyen Kalamata i det sydlige Grækenland. Det afviste grækerne dog, og i weekenden lød det så, at skibet skulle være på vej mod Tyrkiet.

De amerikanske myndigheder har tidligere sat skibet i forbindelse med Irans Revolutionsgarde, som i USA er opfattet som en terrororganisation.

Derfor har USA krævet skibet tilbageholdt og lasten beslaglagt.

- Vi har gjort det klart, at alle, der rører ved skibet, hjælper det eller tillader, at det lægger til kaj, risikerer, at blive ramt af sanktioner fra USA, har USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, sagt om sagen.

Spændingerne mellem USA og Iran er taget til, siden den amerikanske præsident, Donald Trump, sidste år trak USA ud af atomaftalen med Iran.

USA besluttede i den forbindelse at genindføre en række sanktioner mod Iran. Det har i høj grad påvirket landets olieeksport.

/ritzau/AP

/ritzau/AP
via Listen To News