Irans magtfulde Revolutionsgarde

USA indfører sanktioner mod Revolutionsgarden, som ifølge amerikanerne bidrager til ustabilitet i Mellemøsten.
Irans Revolutionsgarde beskytter landets ydre grænser og sørger for indre stabilitet. Blandt andet skal Revolutionsgarden beskytte den islamiske republiks ideologi.
Irans Revolutionsgarde beskytter landets ydre grænser og sørger for indre stabilitet. Blandt andet skal Revolutionsgarden beskytte den islamiske republiks ideologi. Foto: Handout/Reuters

USA's finansministerium meddeler, at sanktioner mod Revolutionsgarden er en udvidelse af eksisterende sanktioner fra 2001. De indføres som straf for Revolutionsgardens støtte til Quds-styrken.

* Revolutionsgarden er Irans mest magtfulde enhed inden for landets sikkerhedsstyrker.

* Den blev oprettet i 1979 for at beskytte præstestyret efter revolutionen, der resulterede i oprettelsen af en islamisk republik i Iran.

* Den paramilitære Quds-styrke, der tæller 10.000-15.000 mand, er en kontroversiel gren af Revolutionsgarden. Quds-styrken står for operationer i udlandet og menes at have stor indflydelse på blandt andet Hizbollah i Libanon og shiamilitser i Irak og Syrien.

* Revolutionsgarden har kontrol med store dele af Irans økonomi og har en ikke ubetydelig indflydelse på landets politiske system.

* Revolutionsgarden kontrollerer Irans omstridte missilprogram og har sin egen hær, flåde og luftvåben.

* Revolutionsgarden består af omkring 125.000 mand. Den kontrollerer Basij-militsen, der kan mobilisere en million mand.

* Revolutionsgarden refererer direkte til Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, og ikke til landets militære ledelse.

Kilder: NTB, Reuters

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.