Irans leder undres: Hvordan kan købmand Trump lave aftaler?
- Hvordan kan en håndværker, en købmand, en bygningskonstruktør og højhusbygger træffe beslutninger om internationale spørgsmål? Sådan spørger Irans præsident, Hassan Rouhani, til Donald Trumps kvalifikationer som politisk leder. Foto: Atta Kenare/AFP
Trump har ingen kvalifikationer som forhandler af internationale aftaler, mere end antyder Irans præsident.

Har USA og Frankrig nogen ret til at forsøge at ændre en historisk atomaftale, der blev indgået mellem verdens stormagter og Iran?

Det spørgsmål stiller Irans præsident, Hassan Rouhani, som kritiserer de to landes præsidenter og karakteriserer især den amerikanske leder som uegnet til posten.

- Du har ingen baggrund i politik. Du har ingen juridisk baggrund. Du har ingen baggrund med internationale aftaler, siger Rouhani, som fortsætter sit miniportræt af Donald Trump med spørgsmålet:

- Hvordan kan en håndværker, en købmand, en bygningskonstruktør og højhusbygger træffe beslutninger om internationale spørgsmål?

Trump har kaldt atomaftalen fra 2015 en af de værste aftaler, som USA har indgået. Han har truet med at genindføre sanktioner allerede fra maj, medmindre aftalen med Iran får en gennemgribende justering.

Iran indgik aftalen med de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd og Tyskland.

Både Rusland, Kina, Tyskland, Storbritannien og Frankrig har sagt, at de ønsker at holde fast i aftalen.

Men Frankrigs præsident har i forbindelse med et aktuelt besøg hos Trump i Washington rakt hånden ud og fremlagt et oplæg til kompromis.

Præsident Emmanuel Macron har foreslået, at man lukker alle aktiviteter på atomanlæg, gør noget for at bremse Irans missilprogram og får skabt løsninger på andre konflikter i Mellemøsten, hvor Iran er involveret.

Iran har stået helt fast på, at landets missilprogram ikke er til forhandling.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, mødes med Trump i Washington senere i denne uge.

For tre år siden satte atomaftalen med Iran punktum for en årrække med tunge sanktioner mod landet.

Fra de store landes synspunkt var formålet med aftalen at sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben. Til gengæld lettes sanktionspresset på Iran.

/ritzau/Reuters