Iran er klar til krig
Iran · Iran nægter at bøje sig for FN’s trusler om sanktioner. I går affyrede landet et forskningsmissil og erklærede samtidig, at iranerne er forberedt på krig

De fem permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd mødes i dag i London for at diskutere yderligere sanktioner mod Iran, der har overtrådt FN’s deadline for at stoppe sit kontroversielle atomprogram.

I går slog Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, fast, at han ikke har tænkt sig at bøje sig for FN’s krav.

»Iran har opnået teknologien til at producere atombrændsel, og Iran bevæger sig som et tog, der hverken har bremser eller bakgear,« fortalte han til det iranske nyhedsbureau ISNA.

Iran er under stigende pres fra det internationale samfund og fra især USA, der frygter, at landets atomprogram sigter mod at udvikle atomvåben.

Lørdag fortalte den amerikanske udenrigsminister, Dick Cheney, at det ville være en »alvorlig fejltagelse«, hvis Iran fik atomvåben. Han ville samtidig ikke udelukke en militær invasion af Iran, hvis en diplomatisk løsning ikke kan findes. Det scenario er Iran indstillet på.

»Vi har forberedt os til alle situationer. Også krig,« fortalte den iranske viceudenrigsminister, Manouchehr Mohammadi, til ISNA.

Missil mod rummet

Diplomaterne i London fik lidt mere at tænke over, da iransk statsfjernsyn i går rapporterede, at Iran havde affyret en raket, der nåede langt ud i atmosfæren.Iranske myndigheder understregede hurtigt, at raketten blev affyret som led i et forskningsprojekt, men frygten for, at landet er ved at udvikle interkontinentale missiler, er næppe blevet mindre af episoden.

»Fjenderne presser os«

Ahmadinejad fastholder, at atomprogrammet er fredeligt, og at kravene fra det internationale samfund er uretfærdige:

»Gennem de sidste 28 år siden den islamiske revolution har fjenderne prøvet at presse os med midler som krig, menneskerettigheder og demokrati. I dag bliver vores fredelige atomprogram brugt som undskyldning. De vil ikke have os til at gøre fremskridt og udvikle os. Atomprogrammet er ikke bare en debat om en industri – det er symbolet for at modstå koloniseringen,« fortalte han ISNA.

via Listen To News