Iran afmonterer tungtvandsreaktor i vigtigt atomanlæg
Iran har fjernet kernen af en tungtvandsreaktor i atomanlægget i Arak, oplyser kilder til nyhedsbureauet Fars. Foto: STRINGER/IRAN/free
Reaktoren i Arak var et af de store stridspunkter, da en international aftale om atomprogrammet blev indgået.

Iran har fjernet kernen af en tungtvandsreaktor i atomanlægget i Arak, oplyser kilder til nyhedsbureauet Fars.

Teknikere har fyldt reaktoren med cement, oplyser kilden.

Reaktoren i Arak var et af de helt centrale stridspunkter, da en international aftale om Irans atomprogram blev indgået sidste år.

Afmonteringen er afgørende for, om det internationale samfund vil begynde at lette de økonomiske sanktioner mod landet.

- Vi håber, at sanktionerne vil blive ophævet i løbet af de næste dage, sagde Irans præsident, Hassan Rouhani, mandag i en direkte tv-transmitteret tale på nationalt tv.

Med afmonteringen af tungtvandsreaktoren kan stoffet fossilt plutonium, som bruges i atombomber, ikke længere produceres.

Iran har dog hævdet, at tungtvandsreaktoren udelukkende blev brugt til at producere isotoper, som angiveligt skulle bruges i behandlingen af blandt andet kræft. Landet har samtidig afvist, at kerneaktiviteten blev benyttet til at udvikle atomvåben.

Atomaftalen mellem EU, USA og de øvrige faste medlemmer af FN's Sikkerhedsråd blev forhandlet på plads i juli 2015 efter et to år langt forløb.

Den indebærer, at Iran skal lade være med at udvikle atomvåben, mod at FN lemper de økonomiske sanktioner, som landet er underlagt.

Iran har med aftalen givet FN tilladelse til at inspicere landets atomanlæg.

Hvis aftalen udmøntes fuldt ud, betyder det blandt andet, at iransk olie igen kan komme til salg på verdensmarkedet.

/ritzau/Reuters