Iraks hær har omringet Mosuls gamle bydel
En soldat fra de irakiske regeringsstyrker inde i en ødelagt bygning lidt uden for Mosuls gamle bydel. Foto: Ahmad Al-rubaye/AFP
Den gamle bydel i Mosul er nu helt omringet af regeringsstyrker. 100.000 civile befinder sig stadig i området.

Iraks hær oplyser, at den har lagt ring om Mosuls gamle by, hvor Islamisk Stat forsøger at bevare kontrollen over sin højborg.

Hæren har overtaget et område nord for Mosuls gamle bydel, al-Shifaa, som ligger på den vestlige side af floden Tigris, oplyser hæren i en meddelelse.

Al-Shifaas fald betyder, at den gamle bydel i Mosul nu er helt omringet af regeringsstyrker, der har opbakning fra USA.

Tidligere på dagen sagde en general i den irakiske hær, at slaget om Mosul skrider planmæssigt frem, men at det tager tid.

- Vi har mange forhindringer: terrænet, bygningerne, vejene og civilbefolkningen. Det er alt sammen noget, der får os til at gå langsommere frem, siger generalen, Abdulghani al-Assadi, til nyhedsbureauet AFP.

Han tilføjer, at omkring 400 civile har forladt den gamle bydel mandag formiddag.

Omkring 100.000 andre menes at være fanget i de smalle gader i bykernen.

Der er mangel på mad, vand, medicin og andre fornødenheder, og mange steder har indbyggerne ikke elektricitet.

Den Internationale Røde Kors Komité advarede mandag om, at syge og sårede civile, som slipper ud gennem Islamisk Stats afspærringer, dør "i stort tal".

Den irakiske hær vurderer, at Islamisk Stats tilbageværende styrke i Mosul ikke tæller mere end omkring 300 mand. Det er en drastisk nedgang fra de omkring 6000 militante, som formodedes at være i byen, da offensiven blev indledt i oktober.

Men den militante gruppe har en fordel af Mosuls labyrintiske gader og gyder. De kæmper mod den irakiske hær med snigskytter, mortérgranater, lureminer og selvmordsbombemænd.

/ritzau/Reuters