Irakiske venner: Dansk fange er uskyldig

Dansk-irakeren, der er fængslet af amerikanerne i Irak, er ikke terrorist, men en uskyldig og fredelig førtidspensionist, der blev anholdt ved en fejl under et familiebesøg, fortæller herboende irakere.

Danskeren, som de amerikanske styrker i øjeblikket holder fanget i Irak, er hverken terrorist eller hellig kriger.

Han er en rolig, fredelig og ufarlig mand, der altid har støttet amerikanernes kamp mod Saddam, fordi han selv blev tortureret i årevis under diktatoren. Ved en stor fejl blev han anholdt ved en kulturel forening i Bagdad, da han sidste år tog ned for at besøge sin familie.

Sådan siger den tilfangetagne danskers venner, som Nyhedsavisen har talt med.

»Jeg ved, at han er helt uskyldig. Han er en utrolig venlig mand. Meget stille og rolig. Jeg har faktisk aldrig set ham vred. Han har intet gjort,« siger Baha Hassan, der er indehaver af frisørsalon Vinice på Amager. Baha Hassan lærte den danske fange med irakisk baggrund at kende i Irakisk Kulturcenter for et par år siden.

Fængslet siden december

Den danske fange, hvis navn er Nyhedsavisen bekendt, har siddet fængslet i Irak siden december sidste år.

Alligevel fik de danske myndigheder først kendskab til hans eksistens lige før påske. Flere centrale kilder i Udenrigspolitisk Nævn har fortalt til Nyhedsavisen, at det ikke var amerikanerne, der røbede, at han sad fanget. Det måtte de danske efterretningskilder selv finde ud af.

S. Hassan, en af danskerens andre venner, fortæller, at danskeren tog til Irak omkring oktober-november i fjor for at besøge sine slægtninge i Bagdad. Under besøget lagde den danske fange også vejen forbi en lokal kulturforening.

Pludselig kom en deling amerikanske soldater forbi og anholdt en gruppe på omkring 10 personer i foreningen, herunder danskeren, fortæller S. Hassan, der ligeledes er frisør på Amager.

»Han er ikke terrorist. Han er en helt almindelig mand,« siger han, da han tager imod Nyhedsavisen i sin salon og inviterer til kaffe nede i kælderlokalet.

Historien skal frem

Vi sidder i et par stole over for hinanden, og S. Hassan forklarer med rolig stemmeføring, hvorfor han vil have historien frem.

»Det går ikke, at folk i Danmark tror, at han er terrorist. Det er helt forkert,« siger S. Hassan, der ikke ønsker sit fulde navn i avisen.

S. Hassan er formand for en af de mange irakiske kulturforeninger i Danmark og har gennem flere år haft jævnlig kontakt med den tilfangetagne dansker. Hvorfor anholdelsen skete, ved han ikke.

»Det kan være, at nogle folk i Irak har sagt, at han var kriminel. Det sker tit i Irak, at folk stikker hinanden for at få penge,« fortæller S. Hassan.

Sammen med de øvrige tilfangetagne blev den danske fange derefter stillet for en irakisk dommer, som frifandt ham. Men i stedet for at blive sat fri blev amerikanerne ved med at tilbageholde ham.

Frisøren fortæller, at danskeren var politisk fange under Saddam Husseins styre. Han flygtede i midten af 1990 erne til Danmark og skrev flere artikler til irakiske hjemmesider, om hvordan han blev tortureret i det berygtede Abu Graib-fængsel i Irak.

»I Abu Graib blev han tortureret meget slemt. Han sad der i otte-ni år op gennem 1980’erne. Da han kom til Danmark, fik han førtidspension på grund af skaderne fra torturen. Han sad i fængsel sammen med sin kones bror. De to blev nærmest som brødre. Han sagde også, at hvis han en dag kom i regeringen i Irak, ville han afskaffe umenneskelige fængsler som Abu Graib,« fortæller S. Hassan.

Fanget ved våbenlager

Netop derfor undrer det frisøren, hvis amerikanerne skulle tro, at han er fjendtligt indstillet over for koalitionen i Irak.

Men han blev anholdt ved et våbenlager?

»De fleste mennesker i Irak har våben. Det er et utroligt farligt område. Jeg ved ikke, hvad han har lavet. Men han har ikke noget med kriminelle at gøre. Det er helt sikkert,« siger S. Hassan.

Under interviewet ringer S. Hassan til den tilfangetagne danskers svoger i Danmark. Svogeren fortæller, at familien har fået at vide af Udenrigsministeriet, at der bliver taget hånd om sagen. Familien ønsker derfor ikke at tale direkte med pressen, men vil bare gerne have fred til at koncentrere sig om den svære situation.

»Den danske ambassade har besøgt ham og siger, han har det godt. Men familien har ikke talt med ham endnu og beder om det,« siger S. Hassan.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.