Irakiske soldater har indtaget Islamisk Stats sidste højborg

Hawija er generobret, oplyser Iraks militær. Området har siden 2014 været kontrolleret af Islamisk Stat.
Den irakiske hær har erobret Hawija, der er blevet omtalt som det sidste større område, Islamisk Stat kontrollerer i Irak. Titusinder menes at være været fanget i byen, der ligger vest for oliebyen Kirkuk.
Den irakiske hær har erobret Hawija, der er blevet omtalt som det sidste større område, Islamisk Stat kontrollerer i Irak. Titusinder menes at være været fanget i byen, der ligger vest for oliebyen Kirkuk. Foto: Marwan Ibrahim/AFP

Irakiske soldater har sikret sig kontrol over det sidste område i landet, som Islamisk Stat fortsat kontrollerede.

Det fremgår af en erklæring fra Iraks militær torsdag.

I erklæringen oplyses det, at soldater har erobret Hawija, der er blevet omtalt som det sidste større område, som Islamisk Stat kontrollerer i Irak.

Den irakiske hær indledte en offensiv mod Hawija for to uger siden. Byen og området har været i hænderne på Islamisk Stat siden 2014.

- Ved daggry indledte vi den første fase af befrielsen af Hawija. Det sker, i overensstemmelse med at vi har lovet vores folk at befri hele Irak og udrydde grupper, der støtter terror, udtalte Iraks premierminister, Haider al-Abadi, i en erklæring om offensiven 21. september.

Hawija ligger vest for oliebyen Kirkuk.

Iraks sikkerhedsstyrker fik støtte af en iransk-trænet shiamuslimsk paramilitær gruppe, der er kendt som Den Folkelige Mobilisering.

Med indtagelsen af Hawija kommer den paramilitære gruppe til at være i direkte kontakt med kurdiske peshmergakrigere, som har kontrollen over Kirkuk, som både Bagdad og Kurdistans Regionale Regering (KRG) gør krav på at lede.

Kirkuk blev et nyt brændpunkt i sidste måned, da KRG lod byen være omfattet af en stærkt omstridt folkeafstemning om kurdisk uafhængighed i det nordlige Irak.

Det anslås, at op mod 78.000 har været fanget i Hawija-området.

Islamisk Stats "kalifat" brød praktisk talt sammen i juli, da amerikanskstøttede irakiske styrker genindtog storbyen Mosul fra den islamistiske gruppe under et ni måneder langt slag.

Islamisk Stats leder, Abu Bakr al-Baghdadi, som udråbte kalifatet fra Mosul i 2014, udsendte i sidste uge en lydoptagelse, som tyder på, at han er i live.

Hans stemme kan angiveligt høres på en lydoptagelse, som mediet al-Furqan har offentliggjort. Hvornår den er optaget, står ikke klart. Den kan således heller ikke bekræfte, om IS-lederen er død eller levende.

IS-lederen erkender, at den ekstremistiske gruppe har mistet terræn den seneste tid.

- Det vil ikke aflede jihadisterne fra deres jihad, siger al- Baghdadi ifølge nyhedsbureauet dpa.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.