Irak-styrken forventer hævnangreb
Efter en storstilet aktion i Irak forventer den danske bataljon hævnaktioner.

I Irak besvares skud som regel med skud. Og selv om de danske soldaters våben forblev tavse under den storstilede aktion i det sydlige Irak natten til fredag, forventer bataljonchef Per Mikkelsen, at de danske soldater vil blive udsat for hævnangreb den kommende tid. De næste par dage vil de danske styrker derfor være ekstra på vagt overfor modangreb.

»Når man stikker fingrene i hvepsereden, er det klart, at nogen bliver sure. Det er ikke usædvanligt, at vi bliver beskudt med en raket, og måske kommer der en ekstra nu. De næste par dage vejrer vi stemningen. Der er en risiko, men det er et helt normalt mønster,« siger Per Mikkelsen, der står i spidsen for de danske soldater i det borgerkrigshærgede Irak.

Mere end 1.000 danske og britiske soldater var natten til fredag i kamp i den største aktion i Irak de seneste år.

Fem ledere af den irakiske milits blev anholdt i al-Hartha, som er en forstad til Basra, der hører under det danske kontrolområde. De danske enheder spillede derfor en central rolle i den omfattende militæroperation, der førte til anholdelserne.

Operationen blev ifølge Hærens Operative Kommando ledet af den britiske brigade, og gennemført af 250 danske og 750 britiske soldater. Mens de danske enheder ikke affyrede et eneste skud, åbnede britiske enheder og kampvogne, da de rykkede ind i området,

Trods skudvekslingerne, er der ikke rapporteret om nogen skadede, hverken hos de dansk-britiske enheder eller på irakisk side. Per Mikkelsen oplyser, at én af de fem anholdte efterfølgende blev løsladt.