Irak-plan kan legitimere tilbagetrækning
20.000 ekstra soldater i Irak kan måske skabe så meget fred, at USA kan legitimere en tilbagetrækning. Men konflikten vil blusse op igen, vurderer ekspert.

På kort sigt kan det skabe ro i Irak, at USA sender omkring 20.000 mand ekstra det krigshærgede land, men hadet mellem de irakiske grupper forsvinder ikke, så konflikten vil blusse op igen, når de amerikanske styrker tager hjem, vurderer major Karsten Marrup fra Forsvarsakademiet.

»Det kan godt være, at amerikanerne kan skabe noget, der ligner fred, på kort sigt. Men hadet mellem sunni- og shiamuslimer forsvinder ikke, så den irakiske regering står tilbage med en meget svær opgave, når amerikanerne tager hjem,« siger Marrup.

Han vurderer, at der vil komme voldsomme kampe i Bagdad, når de ekstra soldater ankommer om tre eller fire uger, og at det kan få oprørsgrupperne til at gemme sig eller flygte ud af byen.

»Oprørerne vil groft sagt få nogle tæsk, og så kommer der en pause, hvor volden formentlig vil aftage, fordi oprørerne enten fortrænges eller flytter sig ud af Bagdad og venter på at amerikanerne tager hjem,« siger Marrup og understreger, at USA’s taktik med at fokusere indsatsen i Bagdad er rigtig, hvis man vil have en synlig effekt hurtigt.

Konflikten fortsætter

Han forudser, at USA vil bruge den forventede pause i volden til at legitimere en tilbagetrækning, hvis de irakiske styrker bare er nogenlunde klar til opgaven.

»Spørgsmålet er, hvad der sker, når amerikanerne tager hjem. Det sekteriske had forsvinder bestemt ikke, efter de sidste års voldsomme begivenheder. Der er en hævn-kultur i Irak, og derfor vil konflikten fortsætte mange år endnu, siger Marrup.

Han pointerer desuden, at det reelt kun er halvdelen af de 20.000 ekstra soldater, der vil indsat i kampzoner. Resten af soldaterne vil have andre funktioner som for eksempel ledelse, bilreparationer eller madlavning.