Irak åbner grænsen for syriske flygtninge
Iraks leder giver ordre til at lukke syriske flygtninge ind. Imens ransager Assads styrker huse i Damaskus.

Iraks premierminister, Nuri al-Maliki, har givet de irakiske sikkerhedsstyrker og hjælpeorganisationen Røde Halvmåne besked på, at de skal lade syriske flygtninge komme ind i Irak og yde dem humanitær hjælp.

Det er et skifte i forhold til den melding, der kom for få dage siden, hvor en irakisk regeringstalsmand meddelte, at kun irakere ville få lov at rejse ind i Irak fra syrisk side.

Titusinder af syrere er i løbet af de seneste dage flygtet fra urolighederne i deres hjemland, hvor volden er eskaleret. Særligt i hovedstaden Damaskus.

Her ransagede medlemmer af de syriske sikkerhedsstyrker mandag huse i en række kvarterer, oplyser aktivister til nyhedsbureauet AFP.

Blandt de områder, hvor sikkerhedsstyrkerne foretog ransagninger, er Mazzeh, et velhavende kvarter i det vestlige Damaskus, hvor der i de seneste dage har været voldsomme sammenstød mellem oprørere og soldater.

De beboere og butiksejere, hvis hjem og forretninger blev ransaget, blev "fysisk mishandlet" af soldaterne, siger Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, der indhenter oplysninger fra indbyggere og aktivister i Syrien.

Det statslige syriske nyhedsbureau Sana skriver, at den syriske hær har "genetableret sikkerheden" i et andet kvarter, Razi, hvor hæren har "omringet og dræbt adskillige terrorister".

Det syriske styre bruger konsekvent betegnelsen "terrorister" om særligt den væbnede del af oppositionen.

Soldaterne har også anholdt flere "terrorister", som gemte sig i områdets kloaksystem, meddeler Sana.

Nyhedsbureauet tilføjer, at hæren har beslaglagt adskillige raketaffyringsramper, maskingeværer, kommunikationsudstyr og stjålet medicin.

/ritzau/AFP