iPod-biller er stadig på fri fod

De to farlige, asiatiske biller, som Plantedirektoratet efterlyste i Pinsen, løber stadig rundt på Fyn. Find dem og få en iPod.
Denne asiatiske bille er dødsensfarlig for danske træer. To af dem er løs på Fyn.
Denne asiatiske bille er dødsensfarlig for danske træer. To af dem er løs på Fyn. Foto: Manazu-tron/Wikimedia

To farlige biller med en iPod-dusør hængende over hovedet er stadig på fri fod på Fyn.

Plantedirektoratet efterlyste de to Asiatiske Citrustræbukke i fredags. Med efterlysningen kom også lovningen på en findeløn: En iPod per funden bille. På trods af dusøren og en masse fynske børns ihærdige søgen over Pinsen er der intet spor af de to små forbryderbiller.

"Men de (børnene, red.) kan nå det endnu, fordi det er et meget langsomt dyr. De kan flyve, men de vil højst sandsynligt blive i området, hvor de er udklækket," siger Kristine Riskær, kontorchef i Frø og Planter ved Plantedirektoratet.

Området, hvor billerne er kommet til verden, er et villakvarter i Næsbyhoved-Broby i Odense NV. Der blev de fundet i fredags. Først var der tre, men ejeren af det træ, de udklækkede i, dræbte øjeblikkeligt den ene. Billerne er på en eller anden måde kommet med træet til Danmark, og Plantedirektoratet undersøger nu virksomheder, der har importeret lignende haveprodukter.

Hvis de to overlevende biller ikke bliver fundet, kan det får store konsekvenser.

"Hvis de formerer sig og lægger æg i nogle af de værtsplanter, som de godt kan lide, ligger æggene inde i træstammen i tre år. Der gnaver de rødderne så meget i stykker, at planterne dør stille og roligt. Planten svækkes, og så forlader billerne den, først der kan man se, at der har været et angreb," forklarer Kristine Riskær.

Selvom der kun er tale om to små biller, kan de gøre stor skade. Hver bille kan nemlig lægge 30 til 50 æg i et træ. Hvis billerne når at lægge æg, inden de bliver fanget, kan Fyn se frem til mellem 60 og 100 af de ødelæggende biller i 2014.

Og de biller kan så igen lægge samme antal æg, så pludseligt kan det blive et omfattende problem.

Der er derfor stadig to iPods på højkant for at indlevere billerne - helst i levende tilstand, understreger Kristine Riskær.

"Vi har dem ikke i Danmark, så vi vil meget gerne have de her to pragteksemplarer. Bare ikke fri i naturen."

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.