International domstol undersøger dødelige sammenstød i Gaza
Den Internationale Straffedomstol har indledt undersøgelser af sammenstød i Gaza, hvor 29 har mistet livet.

Den Internationale Straffedomstol, ICC, har åbnet indledende undersøgelser i forbindelse med de sammenstød i Gaza de seneste uger, hvor 29 palæstinensere har mistet livet.

Det oplyser domstolens chefanklager, Fatou Bensouda, i en udtalelse.

Hun kræver en afslutning på volden i Gaza og oplyser, at ICC har påbegyndt indledende undersøgelser af hændelserne i de palæstinensiske områder, som hun holder skarpt øje med.

På to uger har 29 palæstinensere mistet livet under protester i Gaza, hvor der har været sammenstød med israelske styrker. Heriblandt er en palæstinensisk journalist blevet skudt og dræbt.

Ifølge Fatou Bensouda vil "enhver ny mulig forbrydelse begået i sammenhæng med den aktuelle situation i Palæstina fremover blive gransket" af ICC.

- Vold mod civile - i en situation som den, der i øjeblikket er i Gaza - kan udgøre en forbrydelse. Ligeså kan brugen af civiles tilstedeværelse med det formål at bruge dem som skjold for militære aktiviteter, siger hun.

Chefanklageren åbnede indledende undersøgelser af mulige forbrydelser begået i de palæstinensiske områder i januar 2015. Det skete, efter det palæstinensiske område officielt blev tilladt medlemskab af ICC.

Israel er ikke medlem af ICC. Men hvis israelske statsborgere begår krigsforbrydelser eller forbrydelser mod menneskeheden på ICC's medlemsstaters territorier, kan det skabe en mulighed for at ICC alligevel kan retsforfølge dem.

En indledende undersøgelse er den første fase af en sag i ICC. Her indsamler anklagerne informationer og undersøger, hvorvidt forbrydelserne har vægt til at åbne en formel undersøgelse.

ICC kan rejse sager, når et lands regering ikke vil eller er i stand til at retsforfølge krigsforbrydelser eller forbrydelser mod menneskeheden.

/ritzau/Reuters