Intern strid lammer fortsat Irak-kommissionens arbejde
Justitsminister Mette Frederiksen (S) anerkender, at der tilsyneladende er samarbejdsproblemer mellem medlemmerne af den såkaldte Irak-kommission. Arkivfoto Foto: CHRISTENSEN KLAVS BO/free
Kemien mellem de tre medlemmer af kommission er så dårlig, at de stort set er holdt op med at holde møder.

Tålmodigheden med den kommission, der skal belyse baggrunden for Danmarks deltagelse i Irak-krigen, er ved at slippe op på Christiansborg.

Flere partier kræver derfor handling fra justitsminister Mette Frederiksen (S) for at sikre fremdrift i kommissionens arbejde, skriver Berlingske.

Ifølge avisens oplysninger er Irak-kommissionens arbejde reelt gået i stå på grund af uenighed mellem formanden på den ene side og de to menige medlemmer på den anden side.

- Der er tilsyneladende nogle samarbejdsproblemer. Jeg skal ikke lægge skjul på min utålmodighed, mens Justitsministeriet er i gang med at afklare, hvordan det kan løses, siger Mette Frederiksen til avisen.

Nogenlunde samme melding kom fra ministeren i november, da hun sagde, at ministeriet var ved at "afdække", hvorfor kommissionen fortsat ikke var kommet i gang med sit arbejde.

Den dårlige kemi i kommissionen er ifølge Berlingske årsag til, at de tre medlemmer kun har holdt et enkelt møde de seneste måneder.

Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti foreslog onsdag helt at nedlægge kommissionen. Til Politikens betegnede Venstres retsordfører, Troels Lund Poulsen, det som en "farce", at kommissionen "snart har brugt tre år på ingenting".

Hverken formanden, den tidligere vicepræsident for Sø- og Handelsretten Michael B. Elmer, eller de to medlemmer, advokat Jeppe Skadhauge og juraprofessor Jørgen Albæk Jensen, vil udtale sig om sagen.

En af stridspunkterne er, ifølge Berlingske oplysninger, uenighed om, hvorvidt arbejdet skal igangsættes med de tilgængelige dokumenter, eller om man skal vente til, at hovedparten af de i alt flere hundredtusinder dokumenter er i hus.

De Radikale, SF og Enhedslisten vil bevare kommissionen.

- Det er afgørende for os, at kommissionen fortsætter sit arbejde uanset, hvilken mandsopstilling man ender med at have, siger Zenia Stampe, retsordfører de for De Radikale til Berlingske.

/ritzau/