Ingen vil være tredje hjul i Spaniens top
Der er lysår mellem de to giganter og resten af den spanske liga. De næstbedste klubber bliver ikke bedre.

En dansk bookmaker giver odds 75, hvis Valencia vinder det spanske fodboldmesterskab. Det er ikke i sig selv usædvanligt, men dermed gør bookmakeren faktisk klubben til tredjefavorit til at vinde titlen.

Den næststørste favorit - FC Barcelona - giver odds 2, mens de forsvarende mestre Real Madrid kun giver 1,8 gange pengene igen.

Det illustrerer perfekt forventningerne til en spansk fodboldsæson, hvor det allerede synes klart, hvem der slutter som nummer et og to. Ingen er på vej til at etablere sig som udfordrer til den sædvanlige orden.

Nok har Valencia taget bronzemedaljer tre sæsoner i træk, men afstanden til topholdene bliver stadig større. I sidste sæson sluttede Valencia således 30 point fra nummer to FC Barcelona og kun 20 point fra nedrykningsstregen.

- Der er mange, der gerne vil have en tredje kraft i Spanien, men jeg kan simpelthen ikke se, hvor den skal komme fra, siger Morten Bruun, der kommenterer spansk fodbold på 6'eren.

De, som havde håbet, at klubberne i laget under de bedste havde brugt sommeren på at ruste sig til kampen mod overmagten, er blevet skuffede. Traditionelle subtoppere som Valencia, Sevilla og Atlético Madrid ser ikke stærkere ud end sidste år.

Og så er der tilfældet Málaga, sidste års nummer fire, der de senere år har oprustet i voldsom grad, men nu har klubbens qatarske ejere tilsyneladende mistet interessen.

- De har afhændet deres to formentlig bedste spillere - Rondón til russisk fodbold og Cazorla til Arsenal. Det var indkøbet af Cazorla, der for alvor fik folk til at spærre øjnene op.

- At man købte en spansk landsholdsspiller fra Villarreal, en klub, der i mange år havde været større end dem selv. Nu tænker man, var det bare et one-hit wonder?, spørger Morten Bruun.

Dermed ligner Málaga heller ikke et hold, der er klar til at tage et skridt fremad, og den grå masse, der tegner sig under Real Madrid og Barcelona, er med til at gøre La Liga mindre interessant.

- En ting er, at der ikke er et tredje hjul, men der må godt være kamp om de følgende pladser. Dér skal store byer som Sevilla og Zaragoza helst være med for, at ligaen får et mere homogent præg.

- Ellers bliver det bare to hold, der kæmper om titlen, tre hold derefter og så 15 hold, der kæmper om at undgå nedrykning. Det er ikke interessant nok. Der skal gerne være forskel på Sevilla og Osasuna, men den har været svær at få øje på, mener Morten Bruun.

I den nye sæson, der starter i denne weekend, kan tilskuerne dog glæde sig over et gensyn med Deportivo La Coruña, det seneste hold, der over en årrække kunne tage kampen op i toppen af ligaen.

Deportivo, der blev spansk mester i år 2000, har efter en længere nedtur haft en sæson i den næstbedste række.

- Der er mange, der er glade for, at Deportivo er tilbage.

- De havde det der fantastiske hold for nogle år siden, og det glemmer man tilsyneladende aldrig. Men Deportivo er ikke tilbage som nogen magtfaktor. De kommer til at ligge sammen med alle de andre og kæmpe mod nedrykning, spår Morten Bruun.

/ritzau/