Ingen uvildig undersøgelse af fangemishandling
Nye oplysninger om mishandling af afghanske fanger rokker ikke ved regeringens holdning. Oppositionen får ingen uvildig undersøgelse af sagen.

Læs også: Fogh afviser undersøgelse

Ti amerikanske forhørslederes beretninger om systematisk mishandling af fanger i den amerikanske fangelejr i Kandahar, som danske soldater udleverede fanger til i 2002, ændrer ikke på regeringens holdning til sagen.

De nye oplysninger, som Politiken bragte fredag, rokker ikke ved, at de danske soldater ikke på daværende tidspunkt kunne vide, at fangerne risikerede tortur, siger forsvarsminister Søren Gade (V).

»Jeg er tryg ved den rapport, vi allerede har afleveret til Folketinget«, siger Søren Gade. Det samme er statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), som også afviser ny undersøgelse.

I december sidste år kom regeringen med en redegørelse om Afghanistan-sagen, som slog fast, at regeringen ikke har kendt til fangemishandling i Afghanistan. Søren Gade understreger, at det nu er op til Forsvarets Auditørkorps, som også tidligere har undersøgt sagen, at vurdere, om de nye oplysninger danner grobrund for en ny undersøgelse. Det afgør auditørkorpset først i næste uge, siger vicegeneralauditør Niels Christiansen.

Både regeringspartneren De Konservative og støttepartiet Dansk Folkeparti er tilfredse med at afvente auditørernes videre skridt. Dermed kan de resterende partier i Folketinget, Socialdemokraterne, Enhedslisten, SF og De Radikale, ikke samle flertal til en ny og uvildig undersøgelse. Det holder dog ikke opppositionen fra at kræve det, ligesom den vil kalde både statsminister Anders Fogh Rasmussen og forsvarsminister Søren Gade i samråd om sagen.

»De nye oplysninger bekræfter, at regeringen har valgt at overse alle advarselslamper og har misinformeret Folketinget. Det bør få konsekvenser,« siger Socialdemokraternes udenrigsordfører Mogens Lykketoft.

Også De radikales udenrigsordfører Naser Khader er dybt bekymret over, at regeringen fastholder, at der intet er at komme efter.

»Vidneudsagnene fra de amerikanske forhørsledere underbygger både den danske tolk og afghanernes historier. Det er rystende, at regeringen laver en redegørelse til Det Udenrigspolitiske Nævn og til Folketinget uden at inddrage en så vigtig oplysning, som hele tiden har været at finde på internettet,« siger Naser Khader.

SF’s formand Villy Søvndal går så langt som til at sige, at sagen bør koste regeringen livet.

»Regeringen har fuldstændig set bort fra offentligt tilgængelige oplysninger. Det må en regering simpelthen ikke kunne overleve. Ellers er der noget helt galt med vores lovgivning.«