Ingen tiltale mod imamer på turné
Statsadvokaten opgiver at rejse en straffesag mod de imamer, som rejste rundt i Mellemøsten under Muhammed-krisen. Intet strafbart er begået, siger statsadvokaten.

De danske imamer, som rejste rundt i Mellemøsten efter Jyllands-Postens offentliggørelse af en række karikaturtegninger af profeten Muhammed, bliver ikke retsforfulgt.

Statsadvokaten har besluttet, at der ikke er grundlag for at føre en straffesag mod imamerne, som i december 2005 to gange rejste til Egypten, Syrien og Libanon.

Statsadvokaten har modtaget 110 politianmeldelser af imamerne. De er anmeldt for at have påført Danmark skade, fordi deres rejser bliver mistænkt for at have medvirket til, at konflikten blussede op. Imamerne har selv forklaret, at deres motiv var det modsatte.

Efter at have behandlet politianmeldelserne, slår statsadvokat Birgitte Vestberg fra Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager fast, at imamerne ikke har gjort noget strafbart.

»Vi har undersøgt sagen meget grundigt og er kommet frem til, at der ikke er noget grundlag for at sige, at imamerne på deres to rejser skulle have begået noget strafbart. Derfor er der ingen grund til at rejse en sag ved domstolen,« siger Birgitte Vestberg til DNY.

Statsadvokaten har undersøgt udtalelser fra danske muslimer i danske og udenlandske medier og mener ikke, at de har opildnet til fjendtlighed mod Danmark.

Desuden har statsadvokaten undersøgt indholdet af den meget omdiskuterede mappe, som imamerne havde med på deres rundrejse. Oplysningerne i mappen var på en række punkter ukorrekte og upræcise, men mappen indeholdt ikke opfordringer til fjendtligheder mod den danske stat, fastslår Birgitte Vestberg.

Endelig har statsadvokaten afhørt nogle af imamerne, som har forklaret, at de drog på rundrejse, fordi de var bekymrede for, at der skulle opstå voldelige konflikter i Danmark efter offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne. Formålet med rejsen var at søge politisk og religiøs vejledning. Imamerne har efter eget udsagn ikke opfordret til fjendtligheder mod Danmark, og blandt andet forhindrede de på rejsen den egyptiske stormufti i at udstede en fatwa – et religiøst påbud til troende muslimer om at boykotte og kræve en undskyldning af Danmark.

De 110 anmeldelser mod imamerne er kommet ind i flere danske politikredse i perioden januar-marts 2006. Anmeldelserne handlede om de danske imamers to rejser til Egypten, Syrien og Libanon i december 2005 og forskellige herboende muslimers udtalelser under Muhammed-krisen. Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager har behandlet anmeldelserne under ét.

Muhammed-krisen betød blandt andet, at en række muslimske lande boykottede danske varer samt, at danske ambassader og konsulater i Mellemøsten blev udsat for omfattende hærværk.