Ingen job til lavtuddannede
Det er blevet vanskeligere at finde job som eksempelvis lagerarbejder. Foto: Colourbox
Cirka 153.000 ufaglærte og faglærte har mistet deres job under krisen. Til gengæld er flere veluddannede i job.

Det danske arbejdsmarked er blevet mindre rummeligt under krisen. Således har uddannelsesniveauet aldrig været højere, og det ser sort ud for de mange lavtuddannede, der har mistet deres arbejde.

Det viser en ny analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har lavet for Mandag Morgen.

To tredjedele, tilsvarende knap 100.000, af de arbejdspladser, Danmark har mistet under krisen, er ufaglærte stillinger.

Herudover har 53.000 faglærte mistet deres job. Til gengæld er antallet af fuldtidsbeskæftigede med en videregående uddannelse steget med 30.000.

- Specielt ufaglærte unge er blevet presset ud af arbejdsmarkedet, og mange vil få svært ved at komme ind igen, siger forskningschef i AE, Mikkel Baadsgaard til Mandag Morgen.

- Det er en kæmpe udfordring for samfundet. Det er entydigt negativt, at vi har mistet så mange arbejdspladser. Særligt set i lyset af, at vi fortsat producerer langt mindre, end vi gjorde før krisen, tilføjer han.

På få år er uddannelsesniveauet i stort set samtlige brancher hævet. Det betyder, at antallet af medarbejdere med en videregående uddannelse langt overgår antallet af faglærte medarbejdere.

Industri samt bygge og anlæg, der er de to brancher, der er blevet hårdest ramt af krisen, har som de eneste brancher også haft et beskæftigelsesfald inden for medarbejdere med en videregående uddannelse.

Særligt industrien er hårdt ramt og kan ikke forventes at udgøre det samme beskæftigelsesgrundlag fremover, skriver Mandag Morgen.

Inden krisen gav Danmarks salg til udlandet således anledning til 800.000 danske arbejdspladser. I dag er tallet faldet til 720.000, selvom eksporten er højere end før krisen.