Ingen hjælp efter klokken 13: Hjemmehjælpen stopper tidligt på småøer
Foto: Asger Ladefoged/Scanpix/arkiv
92-årig kvinde på Femø kan ikke få hjemmehjælp efter klokken 13. Det er ikke usædvanligt.

Kommunerne får tilskud til de meromkostninger, der er ved at have mindre øer. Det gælder også ældre-området, og derfor bør de ældre på småøerne have bedre forhold, end de har i dag.

Det siger formanden for Sammenslutningen af Danske Småøer, Dorthe Winther, til DR.

Udtalelsen kommer i forbindelse med, at øboen Inge-Lise Bisted på Femø hejser et flag for øens ældre. Hun fortæller til DR, at der på Femø i øjeblikket er en gammel dame, som er født på øen og som nægter at flytte.

- Hun er 92 år og taber sin mad og glemmer sin medicin. Hun kan kun blive boende, fordi der er pårørende, der tager sig af hende. Det er jo ikke rimeligt, mener Inge-Lise Bisted.

Den ældre dame kan ikke få hjemmehjælp efter klokken 13. Det gælder alle Lolland Kommunes småøer, men borgmester Holger Schou Rasmussen (S) siger til DR, at han ikke ønsker at forholde sig til kritikken lige nu:

- Jeg skal en af de nærmeste dage have møde med Fejø-gruppen, hvor vi netop vil drøfte problematikken, siger han til DR.

Flere øer i klemme

Askø, Lilleø, Fejø og Femø i Smålandshavet er ikke de eneste danske småøer, som er udfordret på plejen af de ældre i eget hjem.

Også fra Lyø i Faaborg-Midtfyn Kommune har der lydt klager over manglende adgang til pleje. Her er den kommunale døgnpleje begrænset af den "trafikale tilgængelighed til øerne", som der står i kommunens kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje.

- Vi kan kun yde hjælp inden for færgens sejltider, og færgen sejler ikke om natten, forklarede Herdis Hanghøi (V), formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune, til TV 2/Fyn tidligere på året.