Der er ikke noget at sige til det, hvis nogle af de nordjyder, der var til julefrokost i fredags, har døjet med maveonde lørdag og søndag. Risikoen for at de har spist en bid bakterie-befængt flæskesteg er nemlig høj.
11 ud af de 35 restauranter og catering-firmaerne, som fik tjekket deres julemad af Fødevarestyrelsen i fredags, fik en påtale eller bøde. Og det kommer bag på Birgitte Horn, der er fødevarechef i Fødevareafdeling Aalborg.
"Jeg synes, det er meget. Og jeg er lidt nedslået over, at virksomhederne ikke er bedre til at holde styr på tingene, selv om de har travlt," siger hun til Newspaq.
Fødevarestyrelsen kontrollerede, om virksomhederne overholder reglerne for buffetarrangementer og udbringning af mad. Konklusionen er, at nordjyderne generelt skal passe på, når de dykker ned i julebuffetten, da der var problemer med at opbevare de fleste retter korrekt.
"Det er både grønlangkål, medister, flæskesteg og risalamande og typiske ting man finder på et julefrokostbord," siger Birgitte Horn.
22 virksomheder fik en helt glad smiley, fordi der ikke var bemærkninger til de forhold, som blev kontrolleret ved tilsynet. 11 virksomheder fik en mere behersket, glad smiley, fordi den tilsynsførende måtte indskærpe overfor virksomheden, at en bestemt regel skulle overholdes.
Én virksomhed fik en sur smiley og vil få tilsendt en bøde for mangelfuld rengøring, mens én fik en misfornøjet smiley og vil få tilsendt et påbud om at rette egenkontrollen.