Ingen FN-aftale om våbenhandel
FN's Generalsekretær er skuffet, efter forhandlinger om en international våbentraktat sluttede uden aftale.

Forhandlingerne i FN om den første internationale traktat for våbenhandel sluttede fredag uden en aftale. Flere diplomater skyder skylden på USA for at forpurre forhandlingerne.

FN's Generalsekretær Ban Ki-moon siger, at han er "skuffet" over, at det er mislykkedes medlemslandene at nå en aftale efter flere års forberedende arbejde og fire ugers forhandlinger og kaldet det et "tilbageskridt".

Men han lover at fortsætte bestræbelserne for at opnå en "robust" traktat og fortæller, at flere lande har indvilget i at fortsætte forhandlingerne.

- Der er allerede betragtelig enighed, og medlemslandene kan bygge videre på det hårde arbejde, som er blevet gjort under forhandlingerne, tilføjer generalsekretæren.

Nogle diplomater siger, at Washington har nægtet at stemme om den foreslåede tekst og kræver mere tid.

- Det er USA's skyld, at forhandlingerne mislykkedes, siger en vestlig diplomat, der ønsker at være anonym.

- De forpurrede processen, og vi må vente til efter det amerikanske præsidentvalg i november for at komme videre, tilføjer diplomaten.

Den argentinske FN-ambassadør, Roberto Garcia Moritan, der leder forhandlingerne bekræfter, at nogle lande har protesteret mod det endelige udkast til traktaten.

90 lande herunder alle EU-lande, flere latinamerikanske og afrikanske lande godkendte udkastet og siger, at man er "skuffet men ikke modløse" og lover snart at færdigbehandle en traktat baseret på Moritans udkast.

Det kræver enstemmighed fra alle 193 lande, der deltager i forhandlingerne, at nå en aftale.

- Vi har altid vist, at det ville blive svært, og at dette udfald var en mulighed, siger Moritan.

Men han forudser, at de delegerede vil have en traktat klar "snart".

Frankrigs forhandler, Jean-Hugues Simon-Michel, siger, at manglen på aftale var det værst tænkelige scenarie, og at diplomaterne nu må starte forfra.

/ritzau/AFP