Ny undersøgelse: Influenza kan give blodprop
Ifølge Statens Serum Institut vil antallet af influenzaramte danskere formentlig være stigende de kommende uger. Modelfoto: Shutterstock/Scanpix
I den første uge efter en influenza er risikoen for en blodprop vokset gevaldigt.

Risikoen for at blive ramt af en blodprop i forlængelse af en influenza er seks gange så stor som normalt for visse patientgrupper.

Det skriver BT på baggrund af en ny canadisk undersøgelse.

Samtidig fortæller danske eksperter og danske læger til avisen, at der i perioder med influenza er flere patienter med blodpropper i hjertet på sygehusenes hjerteafdelinger.

Ifølge det canadiske studie er risikoen for en blodprop i hjertet seksdoblet. Det overraskede hovedforfatteren til undersøgelsen, Jeffrey Kwong, som understreger, at influenzavaccine og forebyggende tiltag som håndvask er vigtigt.

Overlæge Peter Riis Hansen fra Herlev og Gentofte Hospital, siger til BT, at man i studiet kan se, at risikoen for en blodprop var på normalt niveau en uge efter influenzaen var overstået.

Risikogruppen

Studiet viser også, at det især er ældre mennesker, som er i risikogruppen for at blive ramt af en blodprop. Det betyder, at det er folk, der i forvejen har risiko for en blodprop, som er i farezonen.

Ifølge forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason, skal man være opmærksom på symptomer relateret til hjertet:

- Når man har influenza, er man jo i forvejen meget syg, men oplever man pludselig forværring eller tegn på blodprop i hjertet, for eksempel åndenød eller smerter i brystet, der stråler op i halsen eller ud i armen, skal man kontakte sin læge, siger han til BT.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ældre over 65 år samt hjertepatienter og andre kronisk syge at blive vaccineret mod influenza.