Indvandrere overser jobannoncer
Kampagner med indvandrerprofiler og jobannoncer på farsi kan gøre det lettere at rekruttere indvandrere, som alt for ofte overser almindelige jobannoncer. Foreningen Nydansker har lavet en liste med ti gode råd til virksomhederne.

Læs også:Ti gode råd til virksomehderne

Georgina Nykiel er født i Ghana, og hun ved godt, at nyankomne beboere på Gråsten Plejehjem studser over hendes mørke hud. Men der går aldrig langt tid, før de nye beboerne synes, at hun er rigtig sød. Sådan lyder teksten i en kampagne i Sønderborg Kommune for at få flere indvandrere til at uddanne sig og tage arbejde som social- og sundhedshjælpere.

Og sådan skal det gøres, hvis virksomheder vil rekruttere indvandrere, mener Foreningen Nydansker. For ikke blot har kampagnen været målrettet både danskere og indvandrere, den har også været lanceret på postkort, pjecer og udendøresarrangementer i samarbejde med folkeskoler, gymnasier, AF, private virksomheder og sågar en præst.

»Det er sådan nogle hjælpemidler, der skal i brug, hvis det skal lykkes,« siger kommunikations- og projektkonsulent Helle Thorbøl Hansen fra Foreningen Nydansker.

Ifølge hende er det ikke altid nok med almindelige jobopslag i dagbladene.

»For der er del indvandrere, der hverken ser eller læser dem. Derfor skal der tænkes ekstra godt over, hvordan jobannoncen bliver udformet, og hvordan den bliver udbredt,« siger hun.

Ifølge Marianne Foged, områdeleder i hjemme- og sygeplejen i Sønderborg Kommune, var det netop grunden til at kampagnen med for eksempel indvandrerprofiler blev udformet, sådan som den gjorde.

»Vi valgte helt bevidst at bruge profiler af både danskere og indvandrere for at få en mangfoldighed af ansøgere til uddannelsen og til arbejdet i hjemme- og sygeplejen,« siger Marianne Foged.

Også virksomheden Danfoss er blandt Foreningen Nydanskers gode eksempler på, hvordan det kan lade sig gøre at rekruttere indvandrere. Her blev en jobannonce udformet på farsi, fordi Danfoss ved at kigge i noget statistik fandt ud af, at der var mange arbejdsløse iranske ingeniører.

»Vi er endnu ikke færdige med det ansættelsesforløb, men der er nogle iranere med i opløbet,« siger kommunikationsdirektør Ole Daugbjerg.

Derudover har Danfoss diverse indslusningsforløb, mentorordninger og projekter i samarbejde med kommunen. Alt sammen tiltag som har ført til større rekruttering af indvandrere.