home a/s Indeks: Flest fremvisninger i over 10 år
Boligkøbere fandt også tid til boligkig midt i juletravlheden. Ca. 15 % flere så på hus end for et år siden - stor fremgang i fremviste lejligheder fra november til december
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Med en traditionelt stille julemåned og udsigt til nye kreditstramninger efter nytår var der ikke umiddelbart lagt i kakkelovnen til ekstra mange boligkøbere på fremvisning i december. Men fremvisningsindekset fra Home og Danske Bank viser, at det modsatte skete - der var stigende travlhed på boligmarkedet op til årsafslutningen.

homes fremvisningsindeks, der måler danskernes interesse for at købe bolig, viser nemlig, at antallet af fremviste lejligheder steg 4,0 % fra november til december (sæsonkorrigeret), når man måler som et tremåneders glidende gennemsnit.

Fremvisninger af huse steg 1,4 % i samme periode.

(se venligst grafer og uddybning i vedhæftede pdf)

"2017 satte på ingen måde tempoet ned mod afslutningen på året. Interessen for at se på hus var den højeste siden før finanskrisen, og en hel del flere købere valgte at kigge på lejligheder i december," siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.

Homes fremvisningsindeks er en pålidelig indikator for den fremtidige handelsaktivitet på boligmarkedet.

"De mange fremvisninger frem mod nytår betyder, at vi forventer et 2018, der indledes med mange underskrevne købsaftaler," siger Mads Ellegaard.

Den største 'fare' for boligmarkedet lige nu er det faldende udbud af boliger til salg.

"De mange købere på fremvisning har færre boliger at vælge imellem, og det betyder, at der nogle steder i landet rent faktisk ville kunne sælges endnu flere boliger, og ligeledes kan det få den effekt, at priserne vil fortsætte med at stige," siger Mads Ellegaard.

Fra nytår er der trådt nye regler i kraft, der begrænser udlånet og mulighederne for boligkøbere med en stor gæld i forhold til deres indtægt. Det vil især ramme kommuner med høje boligpriser.

"Det kan betyde, at nogle boligkøbere må søge efter et hjem andre steder, men vi tror ikke, at det bremser markedet i de dyre områder, da interessen fortsat er stor - men det kan få den betydning, at priserne ikke vil stige i samme takt som tidligere," siger Home-chefen.

Flere FAKTA om fremvisninger:

· Over det seneste år er antallet af lejlighedsfremvisninger steget med 9,4 %, mens fremvisninger af huse er steget 14,9 %.

· Antal fremviste boliger har generelt været stigende over de seneste år. Det er 16. måned i træk, at flere så på hus. (uafbrudt fremgang siden sep. 2016)

· Interessen for at se på hus er på det højeste niveau siden august 2007 før finanskrisen.

Kilde: Fremvisningsindeks for december 2017 fra Home og Danske Bank
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.