Immigranter ikke velkomne i Rusland
Trods en drastisk affolkning vil Rusland til at udvise immigranter fra de tidligere sovjetrepublikker og Kina, som opholder sig illegalt i landet.

Tadsjikere, som sælger grøntsager, georgiere, der filetterer fisk, og usbekere, som er specialister i svampe. På markederne i Moskva er det mere end en offentlig hemmelighed, at størstedelen af sælgerne er illegale immigranter fra tidligere sovjetrepublikker.

I et Rusland, hvor foragten for indvandrere er stigende, kan de mange illegale immigranter dog ende med at blive taberne i den populistiske præsidentvalgkamp, som efterhånden er ved at tage fart. Regeringen i Moskva har for nylig vedtaget et forslag, der per 1. april vil forbyde ansættelse af immigranter i boderne på Moskvas markeder, hvor omkring 45 procent af sælgerne ikke er indfødte russere. Forslaget blev søsat allerede i efteråret, hvor Putin i strenge vendinger opfordrede parlamentet til at »beskytte den indfødte befolkning«.

Udlændinge uønsket

Den opfordring blev hurtigt opsnappet af Populistpartiet Bevægelsen mod Illegal Indvandring:

»Det er da indlysende, at med 65.000 arbejdsløse moskovitter har vi slet ikke brug for udlændinge på vores markeder,« siger partiet skontroversielle leder, Alexander Belov, til LA Times.

Forslaget bliver mødt med skarp kritik af forskere, som peger på, at moskovitter ikke ligefrem står i kø for at overtage arbejdet på markederne:

»Vi har mange tomme boder. Det bekymrer mig, at priserne vil stige, så de fattige og pensionisterne ikke længere har råd til at købe ting. Det er ligesom i USA, hvor man frygter, at alle en dag vil tale spansk. I Rusland er man bange for, at alle kommer til at snakke kinesisk, hvis grænserne fortsat er åbne,« siger socialforskeren Yevgeny Gontmakher.

Regeringens ønske om at smide immigranter ud kan også virke lidt paradoksalt i et land, som har oplevet befolkningstilbagegang siden starten af 1990’erne. Affolkningen i Rusland er tilmed blevet øget i de seneste år, specielt på grund af historisk lave fødselsrater og høj dødelighed, forårsaget af alkoholmisbrug, fattigdom og epidemiske sygdomme som aids. I 2005 udstedte FN en advarsel til Rusland om, at landets befolkning vil skrumpe fra de nuværende 140 millioner til omkring 95 millioner i 2050, hvis tingene ikke forbedres.

De anslåede 10 millioner illegale immigranter er ikke inkluderet i regnestykket.

via Listen To News