Imamer slipper for tiltale
Muhammedkrise · Statsadvokaten slog onsdag fast, at der ikke er bevis for, at de danske imamer ville skade Danmark, da de rejste til Mellemøsten med tegninger af profeten Muhammed

Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager afgjorde onsdag, at der ikke er grundlag for at mistænke de imamer, der rejste til Mellemøsten med Muhammed-tegningerne i 2005, for at have villet skade Danmark. Dermed bliver der ingen retssag mod imamerne.
»Afgørelsen er forventet og naturlig. Hele denne sag er blevet pustet op i medierne,« siger imam Ahmed Akkari. Han var selv med på rejsen og mener, at sagen kan sammenlignes med en heksejagt. Han opfordrer til, at alle nu begynder at se fremad og fokusere på dialogen.
»Vi har flere gange efterlyst en mere positiv indstilling fra officielt hold. Vi er selv positivt indstillede, men er gentagne gange blevet afvist, når vi har opfordret til dialog. Jeg håber, at samfundet bliver mere rummeligt og forstående over for etniske minoriteter,« siger han.
Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup er ærgerlig over, at statsadvokaten har valgt at droppe sagen.

Skadelige udtalelser

Han mener stadig, at imamernes udtalelser under Muhammed-krisen var skadelige.
»Statsadvokaten har fundet, at der ikke er dokumentation for at køre en sag, men derfor kan vi andre jo godt mene, at de udtalelser, som imamerne kom med, var skadelige for Danmark,« siger Peter Skaarup. Som kommentar til Ahmed Akkaris opfordring til dialog, siger Peter Skaarup:
»Jeg tror netop, at det er noget af det gode, der er kommet ud af Muhammed-krisen, at der er kommet mere dialog om disse emner. Og den dialog har vist, at imamerne ikke er særlig repræsentative for muslimerne i Danmark.«
I det Islamiske Trossamfund er de ikke overraskede over afgørelsen. Imamerne gjorde i deres øjne ikke noget forkert under Muhammed-krisen, og hvis en lignende situation skulle opstå en anden gang, vil trossamfundet reagere igen.

Vil ikke sidde stille

»Det kan godt være, at vi vil passe lidt ekstra på med, hvordan vi reagerer, men vi vil ikke sidde stille, hvis vores profet bliver hånet,« siger Bilal Hassan Assaad fra trossamfundets Medie- og Politikudvalg.
Han understreger, at Det Islamiske Trossamfund i Danmark er indstillet på dialog og arbejder for at forbedre integrationen og kommunikationen mellem muslimer og danskere.
Statsadvokatens vurdering af, at der ikke er baggrund for en retssag, bygger på en gennemgang af imamernes udtalelser i medierne og af det materiale, de havde med på rejsen, samt afhøringer af imamerne selv.